Hlavní obsah

Izrael podle Damašku provedl nálet v syrské provincii Aleppo

– Damašek • Aktualizováno

Izrael v noci na pátek zaútočil ze vzduchu na cíle v syrské provincii Aleppo. Oznámila to syrská státní televize s tím, že protivzdušná obrana několik izraelských střel sestřelila a že Izraelci způsobili jen materiální škody. Izrael záležitost zatím nekomentoval, napsala agentura Reuters.

Foto: Novinky

Provincie Aleppo v Sýrii

Článek

Exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii z Londýna za cíl označila íránský sklad zbraní mezi průmyslovou zónou a letištěm v Aleppu. Oznámila, že při útoku přišlo o život sedm členů ostrahy a že to nejsou Syřané ani Íránci.

Agentura SANA tvrdí, že syrská protivzdušná obrana zničila 70 procent střel. Silné exploze způsobily výpadek elektrického proudu ve městě Aleppo, které je druhé největší v zemi.

Podle izraelské armády má Írán v Aleppu silné vojenské zastoupení - v tamní průmyslové zóně je velký muniční sklad a také logistické zázemí. Na sklad byl zaměřen noční útok, stejně jako na vojenské letiště Najrab, jež leží jihovýchodně od města a které využívají íránští vojáci i jejich spojenci.

Írán patří ke klíčovým spojencům autoritářského syrského prezidenta Bašára Asada, v zemi působí íránské ozbrojené síly a také íránští poradci. Izrael přitom považuje Teherán za hrozbu své bezpečnosti a v minulosti podnikl řadu úderů proti íránským cílům v Sýrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám