Hlavní obsah

Porážka Islámského státu je na spadnutí, radikálové na východě Sýrie se hromadně vzdávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stovky lidí, mezi nimiž má být kolem 300 bojovníků z organizace Islámský stát se v pondělí vzdaly arabsko-kurdským silám (SDF) v oblasti kolem vesnice Banghúz na východě Sýrie. Je to poslední místo v zemi, které drží radikálové Islámského státu. V pátek začala po ofenziva SDF, jejímž cílem je konečná porážka radikálů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v okolí vesnice Baghúz, poslední enklávě Islámského státu v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Arabsko-kurdským silám se vzdala skupina asi 1600 lidí, mezi nimiž je 300 bojovníků Islámského státu, kteří pocházeli z různých zemí, uvedl velitel SDF Adnan Afrik. Z vesnice bylo vidět odcházet desítky mužů, žen a dětí. Lidé ze SDF je prohledali a nechali nastoupit do přistavených nákladních aut. Mluvčí SDF sdělila, že ofenziva proti Baghúzu se zpomalila, ale SDF se snaží členům Islámského státu zabránit dostat se mezi evakuované.

Podle předchozích zpráv bylo nutné vojenský tlak na zbytky bojovníků Islámského státu bylo nutné zmírnit, protože teroristé začali využívat civilisty jako lidské štíty.

Místní zdroje odhadují, že na malém území v Baghúzu, pod nímž je řada jeskyní a tunelů, zůstaly řádově stovky radikálů z IS. Některé odhady hovoří o zhruba 1500 bojovníků z řad džihádistů, napsal server týdeníku Focus. Jen minulý týden oblast podle OSN opustilo na 13 tisíc lidí.

Koalice SDF oznámila zahájení konečného útoku proti IS krátce poté, co mluvčí SDF Mustafa Bálí popřel výrok amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle něhož boje už skončily a SDF dobyla 100 procent území dříve ovládaného IS.

Trump už koncem loňského roku řekl, že považuje boj proti IS za skončený a že ze Sýrie stáhne všech 2000 amerických vojáků. Působí tam jako poradci a školitelé SDF. Nedávno nicméně Spojené státy oznámily, že v Sýrii i po stažení vojsk nechají asi 400 svých vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám