Hlavní obsah

Kurdové útočí na poslední pozice IS, popřeli Trumpova slova o dobytí celého chalífátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Baghúz

Kurdsko-arabské Syrské demokratické síly (SDF) v pátek oznámily, že zahájily závěrečné boje s cílem dobýt poslední oblast, kterou ovládá v Sýrii skupina Islámský stát (IS). Současně SDF popřely, že by už jejich bojovníci kontrovali veškeré území, které chalífát získal, jak ve čtvrtek řekl americký prezident Donald Trump.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci Syrských demokratických sil (SDF)

Článek

„Poté, co naše síly ukončily evakuaci civilistů z Bághúzu a osvobodily naše bojovníky, které unesl Daíš (arabský akronym pro IS - pozn. red.), nezůstává v Baghúzu nikdo jiný než teroristé,“ oznámil mluvčí SDF Mustafa Bálí na Twitteru.

Podle něj SDF zahájily akci, kterou vyprovokovaly boj, „aby završily osvobození“.

Ještě před zahájením útoku popřel Bálí čtvrteční prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který řekl na Aljašce, že chalífát byl zcela vyvrácen.

Foto: Rodi Said, Reuters

Ženy, které utekly z Baghúzu.

„Slyšeli jste, že jsme právě ovládli devadesát, pak devadesát dva procent chalífátu v Sýrii. Nyní je to sto procent. Právě jsme ovládli sto procent chalífátu. To znamená celou oblast. Máme sto procent,“ řekl Trump, když se vracel z Vietnamu, kde jednal se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Bálí v pátek zdůraznil, že bojovníky SDF ještě čekají tvrdé boje. Velitel SDF Mazlum Kobani očekává konečné vítězství do týdne.

Baghúz leží na východě Sýrie v provincii Dajr az-Zaur. Před boji odtamtud utíkali civilisté už několik měsíců. Mnozí zamířili do tábora Al-Húl v severovýchodní provincii Hasaká. Nyní je v tomto táboře asi 45 tisíc lidí, mezi nimi 13 tisíc civilistů, kteří tam dorazili minulý týden z Dajr az-Zauru.

„Mnozí z nich přišli vyčerpaní, hladoví a nemocní. Devět z deseti jsou ženy a děti,” sdělil mluvčí Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí OCHA Jens Laerke.

„Cesta do tohoto tábora je velmi únavná a dlouhá. Máme zprávy, že na ní zemřelo 84 lidí, z nichž dvě třetiny byly děti ve věku do pěti let,” dodal. Podle něj bylo kvůli závažné podvýživě nutné hospitalizovat 175 dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám