Hlavní obsah

Írán nepřijme evropské podmínky pro obchod, označil je za ponižující

– Teherán

Írán nikdy nepřijme ponižující podmínky, které evropské země spojily s programem, jenž má umožnit obejít americké sankce proti Íránu, řekl v pondělí nejvyšší šéf íránské justice Sádek Amolí Larídžání. Důvodem je omezená možnost obchodovaných komodit a požadavek Evropy jednat o raketovém programu Íránu.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Íránské rakety vystavené při oslavách 40. let islámské revoluce

Článek

„Po devíti měsících odkladů a vyjednávání Evropané vytvořili mechanismus s omezenou kapacitou, týkající se pouze potravin a léků. Írán ale nikdy nepřijme jejich zvláštní a ponižující podmínky pro připojení se k FATF. Máme podle nich přistoupit na vyjednávání o našem raketovém programu,” sdělil Larídžání, jehož citovala íránská agentura Tasním. FATF je zkratka pro akční skupinu pro boj proti praní špinavých peněz Financial Action Task Force.

Nejmenovaný evropský diplomat citovaný agenturou Reuters řekl, že "FAFT není podmínka". Vyloučil, že tři státy se zavedením nového mechanismu spojují jednání o íránském raketovém programu.

Ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf naopak v parlamentu sdělil poslancům, že nový finanční mechanismus mezi Íránem a Evropou je první a kladný krok EU k ochraně zájmů Íránu. „Ministr na jednání popřel spojování FATF s mechanismem INSTEX, ale řekl také, že Írán takové podmínky nepřijímá," sdělil mluvčí parlamentního zahraničního výboru Alí Nadžafí.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian INSTEX charakterizoval jako mechanismus, který "Evropské unii umožní pokračovat v legálním obchodování s Íránem v oblasti zdraví a potravinářství".

Náhradní způsob obchodování s Íránem vyjednaly Francie, Německo a Británie, které podepsaly dohodu o íránském jaderném programu z roku 2015 a na rozdíl od USA ji nevypověděly. Spojené státy loni od dohody odstoupily a později obnovily protiíránské sankce. Ve snaze se jim vyhnout tři evropské státy zavádějí mechanismus, který umožní evropským podnikům s Íránem dále obchodovat a platit v podobě léků, potravin a dalších výrobků.

Teherán požaduje ekonomický prospěch

Evropští signatáři na rozdíl od USA tvrdí, že jaderná dohoda z roku 2015 je účinná a chtějí ji zachovat. Írán pohrozil, že ji přestane dodržovat, pokud mu Evropané nezajistí ekonomický prospěch ze setrvání na podmínkách dohody.

Washington je podle agentury Reuters toho názoru, že náhradní opatření Evropanů těžké důsledky amerických sankcí na Írán nezmírní. Mnoho velkých evropských společností zastavilo své aktivity v Íránu, aby se vyhnulo obvinění z porušení sankcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám