Hlavní obsah

V Afghánistánu padl další český voják

– Kábul • Aktualizováno

Při útoku na vozidlo české jednotky v afghánské provincii Herát v pondělí padl český voják a další dva vojáci byli zraněni. Informovalo o tom ministerstvo obrany.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci v Afghánistánu.

Článek

K útoku došlo v pondělí okolo 11:20 místního času. Podle informací Práva jsou mrtvý voják i oba zranění z 601. skupiny speciálních sil z Prostějova, kteří v Herátu i v Logaru cvičí afghánské vojáky. Zaútočit na ně měl právě jeden z jejich studentů.

„Jeden voják rtn. T. P. (1976) padl a další dva vojáci 1. jednotky podpory a vlivu (PaV) byli zraněni. Vojákům byla na místě poskytnuta první pomoc a následně byli letecky transportováni do vojenské nemocnice na základně Bagrám. Zranění vojáci jsou mimo ohrožení života,” uvedl generální štáb Armády České republiky.

K místu útoku armáda v tiskové zprávě bez dalších podrobností uvedla, že se incident odehrál „na základně Shindand v provincii Herát”.

Podrobnosti o tom, kdo a jak útočil, mluvčí armády Jakub Fajnor na dotaz Novinek nesdělil s tím, že další informace armáda poskytne v úterý.

Rodiny vojáků byly informovány. K dispozici jsou jim vojenští psychologové.

Jde v krátké době už o třetí útok na české vojáky v Afghánistánu. Minulý týden ve středu bylo při útoku na českou patrolu zraněno pět českých vojáků. Jeden má těžká zranění. [celá zpráva]

V srpnu při sebevražedném útoku na východě Afghánistánu zabil atentátník tři české příslušníky mise NATO. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám