Hlavní obsah

Nečekaný konflikt Ruska s Izraelem se vyhrocuje, Moskva vzala zpět smířlivý tón

– Moskva

Navzdory tomu, že prezident Vladimir Putin v minulých dnech smířlivým tónem uvedl, že za sestřelením ruského výzvědného letounu u syrských břehů byl „řetězec tragických, osudných okolností”, ruské ministerstvo obrany se v neděli opět zostra pustilo do Izraele. Židovský stát prý nese plnou odpovědnost za tragédii, při které zahynulo všech 15 osob na palubě. Izrael to odmítá a připisuje vinu nepřesné syrské protivzdušné obraně.

Foto: Marina Lystseva, ČTK/AP

Ruský výzvědný letoun Il-20 na archivním snímku

Článek

Ruské ministerstvo obrany v neděli představilo nejnovější zjištění ohledně sestřelení svého výzvědného letounu Il-20 syrskou protivzdušnou obranou, která si ho spletla s jednou z izraelských stíhaček, jež tou dobou v oblasti operovaly. Z incidentu Rusové viní pouze Izrael.

„Domníváme se, že vinu za tragédii, která se stala ruskému letounu Il-20, nese izraelské letectvo a ti, kteří činí rozhodnutí o podobných akcích,” řekl mluvčí ministerstva generálmajor Igor Konašenkov.

Ministerstvo již dříve uvedlo, že izraelské stíhačky podnikající nálet v Sýrii se kryly za ruským strojem. V první reakci Moskva dokonce prohlásila, že si vyhrazuje právo na odvetu. [celá zpráva]

Zneužili horkou linku, tvrdí Rusko

Izrael a Rusko mají v Sýrii odlišné zájmy. Rusové poskytují již od roku 2015 leteckou podporu silám prezidenta Bašára Asada, zatímco Izrael v Sýrii podnikl již desítky náletů proti bojovníkům podporovaným Íránem.

Přesto se snaží zachovat přátelské vztahy, i vzhledem k tomu, že mnoho Izraelců je ruského původu a ruská kultura je v zemi velmi živá, ale také proto, že vojenské schopnosti obou armád budí vzájemně respekt.

Oba státy provozují již několik let horkou linku, která má podobným střetům v syrském vzdušném prostoru zabránit. Izraelští armádní představitelé si přitom v minulosti fungování horké linky pochvalovali.

Z těchto důvodů se spíše očekává, že Rusko a Izrael se budou chtít vzájemným konfliktům vyhýbat. Jako snaha o urychlené urovnání sporu se také jevilo Putinovo vystoupení, na kterém volil opatrnější formulace a událost označil za řetězec tragických okolností. [celá zpráva]

Mluvčí Konašenkov nicméně v neděli obvinil Izrael, že horkou linku použil k tomu, aby Rusko zmátl ohledně svých plánů. Rusové podle jeho slov nemohli dostat letoun do bezpečí a izraelský důstojník jim sdělil zavádějící informace. Tvrdil prý, že izraelská operace probíhá na severu Sýrie, přitom ale izraelské letouny operovaly na západě země v Latákíji. Izraelské chování Konašenkov označil za „nevděčné vzhledem k tomu, co všechno již Rusko pro Izrael udělalo”.

Izraelci veškerá obvinění odmítají a v pátek do Moskvy přivezli 40 stran důkazů, že se sestřelením ruského letounu neměli nic společného. Podle izraelské verze byla syrská raketa, která letadlo zasáhla, vypálena až hodinu poté, co izraelské stíhačky F-16 odletěly zpátky na základnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám