Hlavní obsah

Růže v poušti Asma Asadová se léčí s rakovinou prsu

Damašek

Asma Asadová, manželka syrského prezidenta Bašára Asada, se začala léčit s rakovinou prsu, oznámila ve středu syrská státní média. Nemoc Růže v poušti, jak ji před lety nazval časopis Vogue, má být v raném stadiu. Agentura AP napsala, že podobná odhalení nejsou v arabském světě běžná, rakovina je považována za tabu.

Foto: Profimedia.cz

Asma Asadová s manželem Bašárem

Článek

Asadův úřad na Facebooku zveřejnil fotografii prezidenta, jak sedí vedle své ženy zřejmě v nemocničním pokoji. Asadová má v levé paži infuzi. Fotografii doprovází prohlášení, podle nějž byl "zhoubný nádor" zjištěn v raném stadiu. Prohlášení obsahuje také přání brzkého uzdravení.

Asmě Asadové je 42 let. Její rodina má kořeny v provincii Homs, ale Asma se narodila a byla vychována ve Velké Británii. Tam také vystudovala a pracovala do sňatku v roce 2000. S manželem má tři děti, dva syny a dceru. Na rozdíl od Asada a ostatních členů syrského vedení nepatří k šíitským alávitům, ale je sunnitka.

K současné válce v Sýrii se veřejně příliš nevyjadřovala, předloni podle ruských zdrojů odmítla nabídku odejít i s dětmi do exilu. Syrský konflikt nepřežilo přes 300 tisíc lidí a do ciziny kvůli němu uprchlo přes pět miliónů Syřanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám