Hlavní obsah

Při útoku Islámského státu u letiště v Kábulu zahynulo čtrnáct lidí

Kábul
Aktualizováno

Čtrnáct mrtvých a padesátku zraněných si vyžádala exploze v blízkosti kábulského letiště, která nastala krátce poté, co se v neděli do Afghánistánu po ročním exilu vrátil uzbecký generál a první viceprezident Rašíd Dóstum. Asi padesátka dalších utrpěla zranění. Zřejmě šlo o sebevražedný útok a afghánská policie nevyloučila, že bilance obětí bude stoupat. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Příslušníci afghánských bezpečnostních složek odnášejí zraněného kolegu

Článek

Dóstum byl podle agentury AFP přijat jako hrdina. Přicestoval letadlem, které pro něj do Ankary poslala vláda. Na kábulském letišti ho čekal červený koberec a nadšení stoupenci. Právě, když generálův konvoj odjížděl, se ozval silný výbuch.

Mluvčí ministerstva vnitra řekl, že šlo zřejmě o akci sebevražedného atentátníka, a později doplnil, že výbuch si vyžádal asi čtrnáct obětí na životech a zraněné. Mluvčí kábulské policie následně uvedl, že exploze se stala v blízkosti hlavního vchodu do budovy letiště, kde se shromáždili stoupenci generála.

K činu se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásila teroristická skupina Islámský stát

„Počet obětí může stoupat, výbuch se stal hned poté, co Dóstumův konvoj opustil letiště,” řekl policejní mluvčí. Krátce po tomto incidentu kamery zaznamenaly Dóstuma, jak se zdraví s příznivci. Podle agentury AFP je generál v pořádku.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánský viceprezident a uzbecký generál Rašíd Dóstum )v červené kravatě) při návratu do Kábulu.

Dóstum odjel z Kábulu loni, když úřad generálního prokurátora zahájil vyšetřování podezření, že Dóstumovi stoupenci mučili a sexuálně zneužili jeho bývalého spojence a pozdějšího politického soupeře. Vláda pak generálovi nedovolila vrátit se do Afghánistánu. Zda ho čeká nyní nějaké obvinění, není podle agentury AP jasné. Agentura AFP napsala, že se předpokládá, že Dóstum se znovu ujme funkce viceprezidenta.

Dóstum přešel v afghánské občanské válce k muslimské opozici a působil na severu země, kde si nechal říkat prezident. Po pádu Tálibánu v roce 2001 byl obviněn z válečných zločinů zejména kvůli násilí páchanému na vězních. Přes rok žil v Turecku a vládní mluvčí řekl, že se tam Dóstum podrobil léčbě. Nyní je podle něj v pořádku a může znovu začít pracovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám