Hlavní obsah

Turecký prezident zuří kvůli zavření sedmi mešit v Rakousku, chce zásah Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pokračoval celý víkend ve výpadech proti rakouskému kancléři Sebastianu Kurzovi kvůli tomu, že Rakousko uzavírá sedm mešit, jež byly placeny ze zahraničí. Podle něj to může zahájit další válku islámu a křesťanství. Také chce, aby Německo Kurze „srovnalo do latě“, uvedl v pondělí list Hürriyet.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Erdogan hrozil náboženskou válkou. Řekl, že rozhodnutí Rakouska „může spustit válku křižáků a půlměsíce“. Proto se chystá zavolat Kurzovi. „Zavolám mu - jsi ještě mladý a potřebuješ zkušenost. Tvoje nezkušené chování, jako je toto, vás může přijít draho,“ řekl Erdogan při připomínce svátku ramadánu Lajlat al-Kadr, který připadl na neděli.

Nemíní však skončit u Kurze: „Stejně tak zatelefonuju celému Západu, zejména Německu - srovnejte si svého muže, jinak se může situace vymknout z rukou.“ Pohrozil také, že už má připravené odvetné kroky. „Nenecháme tam v Rakousku utlačovat našich 250 000 bratří. Uděláme, co je potřeba.“

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Kurz 8. června oznámil, že bude muset ze země odejít asi 40 imámů, kteří jsou placeni ze zahraničí, a ze stejného důvodu bude zavřeno sedm mešit šířících politický islám. „Pro paralelní společnost, politický islám a radikalizaci není v naší zemi místo,“ řekl Kurz. Jedna z těchto mešit spadá pod „Turecko-islámskou kulturní asociaci (ATIB).“ [celá zpráva]

Vyhrocená rétorika souvisí s předčasnými tureckými prezidentskými a parlamentními volbami, které se konají 24. června. Volí i Turci v zahraničí. V Německu, kde žije 1,4 miliónu lidí s tureckým pasem a právem volit v tureckých volbách, už začali odevzdávat hlasy. Volby mu mají dát silnější mandát a větší pravomoci.

Hlasy ze zahraničí jsou důležité, právě hlasy z ciziny Erdoganovi umožnily loni v referendu přejít od parlamentního systému k prezidentskému.

Reklama

Výběr článků

Načítám