Hlavní obsah

Syrská armáda dál vytlačuje rebely, ovládla střed země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrští vzbouřenci se v úterý začali stahovat z poslední vetší oblasti, kterou ovládali v střední části Sýrie u Rastanu mezi Homsem a Hamá. Syrská armáda tak letos dokázala od rebelů vyčistit nejen okolí Damašku, ale i oblast u Homsu a Hamá. Odpůrci prezidenta Bašára Asada už drží jen část provincie Idlib na severu země a oblasti na jihu Sýrie u Dará, uvedla stanice BBC.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Odjezd vzbouřenců ze jižních předměstí Damašku Jalda a Babila

Článek

Podle dohody, kterou zprostředkovali Rusové, mohli bojovníci z kapsy mezi Homsem a Hamá odejít na sever země do Idlibu.

Vzbouřenci museli na místě nechat těžkou techniku, ale odvážejí lehké zbraně. Odevzdali šest tanků, tři obrněné transportéry, dvě protiletadlová obrněná vozidla Šilka a několik technikalů, jak se říká improvizovaně vyzbrojeným pick-upům. Jeden měl na korbě raketomet, další kulomet a minomet, uvedla syrská agentura SANA.

Odjíždějící kolony celkem šedesáti autobusů se vzbouřenci a sunnitskými civilisty střeží ruští vojáci, aby se nestali terči útoků alávitů a šíitských milicí.

Než bylo dohody dosaženo, byl Rastan a jeho okolí terčem silných náletů. „Po bombardování civilistů nenechali vzbouřencům jinou možnost než se podřídit. Jinak by byly oblasti pod jejich kontrolou vymazány z povrchu a civilisté by za to zaplatili,“ řekl jeden z civilních vyjednavačů Abdul Aziz Barazi .

Foto: ČTK/AP

Odjezd radikálů napojených na Al-Káidu z palestinského uprchlického tábora Jarmúk jižně od Damašku

V úterý také pokračovala evakuace vzbouřenců z jižních předměstí Damašku Babila, Jalda a Bajt Saham, které se nacházejí v sousedství tábora Jarmúk, uvedla SANA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám