Hlavní obsah

Sýrie se stala terčem dalšího útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Na několik syrských vojenských základen v provinciích Hamá a Halab dopadly v neděli pozdě večer rakety. Oznámila to podle agentury Reuters syrská státní televize, která útok označila za další „agresi” nepřátel Sýrie. Podle organizace SOHR bylo zabito nejméně 26 provládních bojovníků, převážně Íránců.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Dým stoupající po dopadu jedné z raket v Damašku

Článek

Zdroj ze zpravodajských služeb, který dění v Sýrii podrobně sleduje, Reuters řekl, že cílem úderů bylo patrně několik velicích středisek jednotek podporovaných Teheránem. Útoky si podle tohoto zdroje vyžádaly desítky zraněných a mrtvých. Toto tvrzení však nebylo možné ověřit, uvedl Reuters.

Na syrské základny milicí podporovaných Íránem v minulosti opakovaně útočil Izrael. V tomto měsíci Izrael údajně podnikl úder na syrskou leteckou základnu v Homsu, zahynulo při něm sedm členů íránského personálu. Poslední útok se sice připisuje Izraeli, ten to ale oficiálně nepotvrdil, ale ani nepopřel. Teherán pohrozil odvetou.

Izrael úder nekomentoval

Izraelský ministr Jisrael Katz, odpovědný za činnost zpravodajských služeb, v armádním rozhlase tvrdil, že o "těchto událostech" není informován. Nicméně dodal, že "veškeré násilí a nestabilita v Sýrii je důsledkem snah Íránu vojensky se usadit v této zemi", a také varoval, že "Izrael nedovolí otevřít v Sýrii severní frontu", která by mohla ohrozit zemi.

Izrael v minulosti několikrát zdůraznil, že nedopustí, aby v Sýrii stavěl základny znepřátelený Írán a pomáhal tam ve vyzbrojování radikálního libanonského hnutí Hizballáh, které stejně jako Teherán stojí ve válce na straně syrského prezidenta Bašára Asada. Loni v srpnu šéf izraelského letectva oznámil, že Izrael podnikl v Sýrii asi stovku náletů. Izraelská armáda ale podrobnosti o svých operacích většinou nezveřejňuje.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tento měsíc prohlásil, že jeho země bude "proti Íránu v Sýrii nadále postupovat".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám