Hlavní obsah

Američané obvinili Rusko, že manipulovalo s důkazy o chemickém útoku v Sýrii

Dúmá

Americký zástupce při Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v pondělí uvedl, že Rusko, které je spojencem syrského režimu, mohlo manipulovat s důkazy v místě údajného útoku chemickými zbraněmi v syrském městě Dúmá. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vzápětí toto tvrzení v rozhovoru s BBC popřel.

Foto: Reuters

Ruská vojenská technika v syrském Dúmá.

Článek

„Máme informace, že Rusové patrně navštívili místo útoku (v Dúmá). Obáváme se, že tam mohli manipulovat s důkazy tak, aby zmařili snahu mise OPCW o efektivní vyšetření události,“ uvedl americký vyslanec při OPCW Kenneth Ward.

Šéf ruské diplomacie Lavrov ale americké tvrzení popřel. BBC v Moskvě řekl, že „může zaručit“, že ruské síly se vyšetřování v Dúmá nesnaží zmařit.

Schůzka OPCW za zavřenými dveřmi

Americký diplomat se tak vyjádřil před pondělním krizovým zasedáním výkonného výboru OPCW v Haagu kvůli incidentu v Dúmá, který Západ přičítá syrskému režimu. Schůzka se koná za zavřenými dveřmi.

Do Dúmá měli dorazit vyšetřovatelé OPCW, kteří už jsou v Sýrii od soboty. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov ale v pondělí oznámil, že příjezd expertů do Dúmá byl odložen kvůli následkům sobotních náletů Západu.

Britská delegace při OPCW krátce předtím oznámila, že město Dúmá nebylo vyšetřovatelům zpřístupněno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám