Hlavní obsah

O Sýrii jednala Rada bezpečnosti, USA pohrozily dalším útokem

– New York • Aktualizováno

Na žádost Ruska se kvůli rannímu útoku na Sýrii sešla v sobotu odpoledne Rada bezpečnosti OSN. Ruský návrh rezoluce ale neprošel, nezískal dost hlasů, uvedl TASS. Generální tajemník OSN António Guterres na úvod zasedání vyzval členy rady, aby zachovali umírněnost a vyvarovali se vyhrocování situace v Sýrii. Americká zástupkyně pohrozila dalším úderem, pokud by Sýrie opět použila chemické zbraně.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Britská velvyslankyně při OSN Karen Piercová hovoří se svým ruským protějškem Vasilijem Něbenzjou.

Článek

Americká velvyslankyně při OSN Nikky Haleyová varovala, že USA znovu zaútočí, pokud by Sýrie opět nasadila chemické zbraně: „Mluvila jsem s prezidentem ráno a on řekl, že pokud syrský režim opět použije tento jedovatý plyn, Spojené státy mají nabito, mají namířeno.“ Když náš prezident vyznačil červenou linku, tak si vynutí její dodržování.”

Haleyová obvinila Rusko, že šíří „dezinformační kampaň, ale že oběti chemického útoku v Dúmá nebyly žádné „fake news“. „Dáváme diplomacii šanci za šancí, ale nemůžeme jen přihlížet, jak Rusko otřásá každou mezinárodní normou, za kterou stojíme,“ řekla Haleyová a dodala, že Rusko šestkrát vetovalo v Radě bezpečnosti rezoluci o Sýrii.

Ruský návrh 

Rusko v radě nechalo v sobotu kolovat návrh rezoluce, která odsuzuje ”agresi proti Syrské arabské republice ze strany USA a jejich spojenců jako porušení mezinárodního práva a Charty OSN”.

Splnily se předpoklady, že nebude schválen. Nezískal dostatek hlasů. Pro přijetí hlasovali jen Bolívie, Rusko a Čína, zapotřebí je přitom nejméně devět z 15 hlasů v radě a vetovat nesmí ani jeden z pěti stálých členů rady, přičemž tři - USA, Británie a Francie se zapojili do úderů.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja označil útoky „za agresi, která dělá katastrofální humanitární situaci ještě horší.“ Dodal, že „Spojené státy a jejich spojenci pokračují v demonstraci očividné neúcty k mezinárodnímu právu.“

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Ruský zástupce při OSN Vasilij Něbenzja

Britské podmínky

Britská velvyslankyně Karen Peircová uvedla čtyři podmínky pro rezoluci, aby byla schválena: „1. Sýrie musí ukončit své programy chemických zbraní a zničit jejich zásoby. 2. Musí nastat okamžité ukončení nepřátelských akcí zahrnující přístup pro humanitární pomoc do Sýrie. 3. Syrský režim se musí vrátit k ženevským rozhovorům, k mírovým vyjednáváním OSN, které skončily na konci loňského roku. 4. Musí existovat odpovědnost za nasazení chemických zbraní a další zločiny v Sýrii.

Francouzský zástupce François Delattre hájil úder nutností reagovat na chemický útok: „Francie nemá vůbec žádné pochybnosti, že Asadův režim je odpovědný za chemický útok v Dúmá.“

Guterres vyzval státy, aby se vyvarovaly akcí, které by mohly situaci vyhrotit a způsobit další utrpení Syřanům. Sdělil také, že v Sýrii jsou už mezinárodní vyšetřovatelé a jsou připraveni odjet do Dúmá a okolnosti útoku ze 7. dubna vyšetřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám