Hlavní obsah

Sýrie ovládla polovinu Východní Ghúty, čelí obviněním z použití chloru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Dúma

Syrská armáda ve Východní Ghútě dále postupuje, podle exilové organizace SOHR ovládla už polovinu území, které do 18. února drželi vzbouřenci. Organizace to uvedla s tím, že si ostřelování a bombardování vyžádalo přes devět set obětí. Ve čtvrtek organizace oznámila, že byl opět nasazen chlor, což však syrská vláda vehementně popírá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při vládních náletech na Východní Ghútu zemřelo 18 lidíVideo: Reuters

 
Článek

SOHR ve středu večer oznámila, že ve městech Hamúrija a Sakba byly u 60 lidí zaznamenány dýchací potíže. Lékaři na místě ošetřili nejméně 29 lidí, u kterých měli podezření, že byli vystaveni chloru, uvedla Syrsko-americká zdravotnická společnost (SAMS), která podporuje místní nemocnice. Novinář AFP v Hamúriji viděl desítky lidí, jak opouštějí podzemní úkryty a šplhají na střechu, aby se jim lépe dýchalo. Rodiče podle něj rovněž svlékali své kašlající potomky a snažili se z nich vodou smýt toxickou látku.

„V důsledku útoku chlorem pacienti ve Východní Ghútě mají značné dýchací potíže,” uvedla SAMS.

Vláda v Damašku odmítla i toto, už druhé obvinění z nasazení plynů v posledním týdnu. Syrská tisková agentura SANA napsala s odvoláním na informované zdroje, že plyn použili teroristé, kteří se snaží za každou cenu zastavit postup syrské armády. Doufají, že se jim takto podaří zatlačit na Radu bezpečnosti, aby zasáhla proti Damašku.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři pomáhají zraněnému, které vytáhly z pod sutin ve Východní Ghútě

Postup vládních sil

Nasazení plynu sice vyvolává paniku, ale převaha syrských vojsk je taková, že po mohutném bombardování a ostřelování podle SOHR ovládla již polovinu území kontrolovaného ještě v půlce února rebely.

Syrská armáda nyní útočí v okolí vesnice Huš al-Ašárí a na město Misrába, kde podle syrské státní tiskové agentury způsobila rebelům značné ztráty. Videozáběry z místa ukazovaly, jak nad budovy ve městě stoupá dým.

Foto: ČTK/AP

Poničená oblast Východní Ghúty

„Dostali jsme pokyny ukončit obléhání našeho lidu ve Východní Ghútě... Snad se tito lidé už brzy vrátí do náruče státu,” řekl ve státní televizi plukovník syrské armády. Armáda také ovládla u Muhamandíji kilometr dlouhý a půl kilometru široký pás území. Ve městě se radikálové pokoušeli infiltrovat armádní pozice.

Armáda postupuje k městu Dúma.

Přibývá obětí

Exilová organizace SOHR také uvedla, že si bombardování Východní Ghúty od 18. února vyžádalo přes 900 civilních obětí. Kolik bylo obětí z řad vzbouřenců, neuvedla, vždy píše jen o civilních obětech.

Protože její tvrzení nejde ověřit z jiných zdrojů, nelze vyloučit, že jde o všechny oběti včetně příslušníků různých milicí nebo lidí, kteří jim pomáhají.

Rada bezpečnosti vyzvala k dodržování příměří

Před více než týdnem vyzvala Rada bezpečnosti OSN ke klidu zbraní; její jednomyslně přijatá rezoluce žádá, aby se příměří v celé Sýrii začalo dodržovat bezodkladně a trvalo nejméně 30 dní. Nakonec je ale však ve Východní Ghútě částečně dodržováno pouze pětihodinové každodenní příměří, které vyhlásilo Rusko.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři z Bílých přileb vytahují oběti z pod sutin

První konvoj s pomocí dorazil v pondělí, ale kvůli palbě musel odjet dřív, než byly vyloženy všechny vozy. Příjezd další kolony musel být ve čtvrtek odložen kvůli bojům.

Ve středu večer jednala o Sýrii Rada bezpečnosti. Karel van Oosterom, který jí předsedá, řekl, že vyzvala k plnění únorové rezoluce o třicetidenním humanitárním příměří. Na jednání panovala shoda, že by humanitární konvoje měly přijíždět každý den. Diplomaté naznačili, že se také jednalo o možnosti, jak dostat vzbouřence z Východní Ghúty.

Rusko v úterý nabídlo povstalcům a jejich rodinám bezpečný odchod. Mají mít zaručenu beztrestnost a mohou si s sebou vzít lehké zbraně. Ti této možnosti nevyužili. Ruské ministerstvo obrany ve středu večer oznámilo, že část rebelů ve Východní Ghútě se rozhodla využít nabídky Moskvy k evakuaci.

Umírněnější skupiny minulý týden sdělily, že pokud se bude příměří dodržovat, postarají se do čtrnácti dní o evakuaci radikálů ze skupin Haját Tahrír aš-Šám, Fronty An-Nusra a Al-Káidy.

Reklama

Výběr článků

Načítám