Hlavní obsah

Spojené státy přesunou svou ambasádu do Jeruzaléma už v květnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Spojené státy svoje velvyslanectví v Izraeli přemístí do Jeruzaléma pravděpodobně v květnu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na páteční prohlášení amerického činitele. Později to potvrdila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelská vlajka nad Jeruzalémem, v pozadí Skalní dóm

Článek

Velvyslanectví by se mělo přesunout v květnu, protože 14. května podle gregoriánského kalendáře uplyne 70 let od vyhlášení Izraele. Otevření bude v souhře se 70 lety Státu Izrael, řekla mluvčí podle televize ABC.

Provizorní řešení

Velvyslanectví bude prozatímně v budově dnešního amerického konzulátu v Jeruzalémě a podle Nauertové se pro něj teprve bude hledat definitivní sídlo.

Izraelský ministr pro zpravodajské služby Israel Katz na Twitteru prohlásil, že přesunutí ambasády je největším dárkem ke Dni nezávislosti (Jom ha-Acmaut). Podle židovského lunárního kalendáře ale svátek letos připadá už na 19. dubna.

Vysoký palestinský představitel řekl agentuře AFP, že je to „provokace Arabů” a „flagrantní porušení mezinárodního práva”. Na 15. května připadá připomínka události, která se v arabštině nazývá an-nakba, tedy katastrofa, protože během vyhlášení státu Izrael uteklo nebo méně často bylo vyhnáno ze svých domovů až 750 000 Palestinců.

Americký prezident Donald Trump loni v prosinci uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a dal pokyn zahájit proces stěhování amerického zastupitelského úřadu z Tel Avivu.

V polovině ledna ale šéf Bílého domu popřel, že by se plánované přemístění mělo uskutečnit do jednoho roku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám