Hlavní obsah

Nad Sýrií sestřelili izraelskou F-16, Izrael pak podnikl mohutný odvetný útok

– Damašek/Jeruzalém • Aktualizováno

Dvoumístný izraelský letoun F-16 sestřelili při útoku na Sýrii, přiznala v sobotu ráno izraelská armáda listu Ha´arec. Zasáhla ho syrská raketa, když spolu s dalšími stroji útočil na íránské cíle v Sýrii, odkud byl údajně vyslán íránský dron, který byl sestřelen nad Izraelem. Piloti se katapultovali a dostali se do bezpečí. Po sestřelení F-16 podnikl Izrael mohutný odvetný úder.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky sestřeleného izraelského letounu F-16Video: Reuters

 
Článek

Po střelení izraelské stíhačky podniklo izraelské letectvo rozsáhlý nálet na 12 syrských a íránských cílů v Sýrii, uvedla BBC. Jsou mezi nimi tři baterie protivzdušné obrany a čtyři základny které využívá Írán v Sýrii.

Syrská agentura SANA uvedla, že protivzdušná obrana čelila po prvním náletu, kdy sestřelila jednu F-16, další izraelské agresi v okolí Damašku.

Hlavní útok vedl na základnu 104 syrské brigády u města Kisva severovýchodně od Damašku. Syrské vojenské zdroje sdělily webu listu Al Masdar News, že při náletu bylo zraněno několik syrských vojáků. Uvedly, že protivzdušná obrana vypálila několik protileteckých raket, které zlikvidovaly některé ze střel vypálených izraelskými letadly, některé izraelské střely ale zasáhly cíl. Žádný další izraelský letoun se sestřelit nepovedlo.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Nad Sýrií byl sestřelen izraelský letoun F-16

Eskalující střet

Na počátku střetu stál íránský bezpilotní letoun, který pronikl do izraelského vzdušného prostoru.

Mluvčí izraelské armády Ronen Manelis řekl: „Zjistili jsme íránský bezpilotní letoun, který odstartoval ze syrského území. Dron identifikovaly systémy izraelského letectva a sestřelila ho izraelská helikoptéra. Íránský dron dopadl na naše území a je v našem držení.” Akci označil za „závažné narušení izraelské svrchovanosti, za niž nese odpovědnost Írán”.

Video, které údajně ukazuje katapultovaného izraelského pilota

K útoku proti základně, odkud dron vzlétl, odstartovaly izraelské letouny F-16. Podle syrského armádního zdroje „brzo ráno izraelský nepřítel zaútočil na jednu ze základen v centru Sýrie, protivzdušná obrana na to zareagovala a zasáhla víc než jedno letadlo”. Syrská agentura SANA oznámila: „Za úsvitu sionistický nepřítel zahájil novou agresi proti jedné z našich vojenských základen.”

Piloti jsou v nemocnici

Piloti se s poškozeným letadlem dostali na území pod kontrolou Izraele, kde se katapultovali. Oba jsou ve stabilizovaném stavu. Stroj se zřítil na severu Izraele. 

„Během útoku bylo vypáleno na izraelská letadla několik raket. Piloti jednoho letadla stroj opustili. Dopadli na izraelské území a byli převezeni do nemocnic k ošetření,” uvedlo pro list Ha´arec izraelské letectvo.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Izraelská stíhačka F-16 na archivním záběru

Kvůli syrské protiletadlové palbě se na severu Izraele rozezněly varovné sirény.

Izrael se drží stranou bojů v Sýrii a v minulosti zasahoval povětšinou jenom proti libanonskému Hizballáhu, který patří stejně jako Írán a Rusko ke spojencům syrského režimu. Vadí mu však také vznikající íránské základny na syrském území, na které opakovaně útočí.

Reklama

Výběr článků

Načítám