Hlavní obsah

Jihojemenští separatisté ovládli přístav Aden, vláda se chystá prchnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aden

Po třech dnech bojů jihojemenští separatisté ovládli přístav Aden, kde sídlila vláda prezidenta Abda Rabúa Mansúra Hádího. Vláda zůstává v obklíčeném paláci. Separatisté vládu během probíhající občanské války v zemi podporovali, ale letos se proti ní obrátili, když nevyhověla jejich přání odvolat premiéra Ahmada Ubajd bin Daghíra.

Foto: Fawaz Salman, Reuters

Jemenský separatista v Adenu

Článek

Podle listu The Guardian se vláda začala připravovat na útěk. Hádí žije v exilu v Saúdské Arábii.

„Separatisté obklíčili palác a mají pod kontrolou hlavní vstup. Ti, kdo jsou uvnitř, jsou tam uvězněni,” sdělil zástupce jemenské armády.

Zdroj z jednotek separatistů řekl podle ČTK, že se jeho lidé zmocnili kontroly nad jednotkami, které palác střežily. Podle svědků citovaných agenturou AP mají separatisté pod kontrolou celý Aden, protože po těžkých bojích ovládli jeho klíčovou část na severu města.

Separatisté nesouhlasili se sjednocením Jemenu v roce 1990 a jejich Jižní přechodná rada léta usilovala od odtržení. Podporovaly ji Spojené arabské emiráty, což rozdělilo koalici arabských zemí vojensky podporujících od konce března 2015 jemenského prezidenta proti vzbouřeným šíitským Húsíům, kteří drží severozápad země a hlavní město Saná.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Ozbrojení Húsíové na kmenovém setkání u Saná

Emiráty opakovaně vyzývaly separatisty, aby s prezidentem uzavřeli příměří.

Podle separatistů byla vláda zkorumpovaná a přispěla „ke zhroucení hospodářství, bezpečnosti a společnosti, jaké jih nikdy v historii neviděl“. Z 22 miliónů obyvatel Jemenu jich tři čtvrtiny závisí na zahraniční humanitární pomoci. Zemi ohrožuje hladomor.

Třídenní boje si vyžádaly podle Mezinárodního výboru Červeného kříže 36 mrtvých a 185 zraněných. Propukly v neděli, když vládní vojska zabránila separatistům, aby ve městě manifestovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám