Hlavní obsah

Turecká armáda se prý probojovala do Afrínu, Kurdové ji vytlačili

– Damašek

Turecké pozemní síly se v sobotu probojovaly do severosyrské oblasti Afrín. Oznámil to podle tureckého rozhlasu premiér Binali Yildrim. Syrské kurdské milice, které oblast ovládají, krátce nato uvedly, že turecké vojáky po násilných střetech vytlačily. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Turecké tanky ostřelují syrský Afrín

Článek

Turecko začalo ostřelovat Afrín ze svého území v pátek, v sobotu zahájilo bombardování regionu s kódovým označením Olivová ratolest. [celá zpráva]

Turecko má podle nejnovějšího sdělení premiéra v plánu v Afrínu vytvořit 30kilometrovou bezpečnostní zónu. Krátce před dnešním oznámením Ankary o pozemní operaci zasáhly čtyři rakety odpálené ze syrského území pohraniční jihoturecké město Kilis.

Tři rakety poničily dvě budovy, zatímco čtvrtá střela zasáhla opuštěný plácek v centru města. Agentura AP uvedla, že byl při incidentu zraněn jeden člověk a Turecko následně zahájilo odvetnou palbu.

Zahynulo šest civilistů

Ankara v severosyrské oblasti Afrín zahájila operaci Olivová ratolest namířenou proti ozbrojencům z turecké Strany kurdských pracujících (PKK), syrským kurdským milicím a bojovníkům Islámského státu (IS) v sobotu.

Podle milic YPG, které jsou ozbrojenou složkou syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD), turecké letouny v sobotu zasáhly město Afrín a několik dalších vesnic. Zahynulo šest civilistů a tři bojovníci a dalších 13 civilistů utrpělo zranění.

Ankara operaci brání s tím, že letectvo zasáhlo 95 procent cílů a že útočila pouze na teroristy a zasaženo bylo 153 cílů. Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu uvedl, že Turecko o vývoji v Afrínu informovalo veškeré hráče zapojené do dění v Sýrii.

Syrská vláda se nicméně proti tomuto prohlášení ohradila s tím, že ji Ankara o vojenské operaci neinformovala. Rusko, které je spojencem Damašku, mezitím uvedlo, že bude v OSN požadovat, aby Turecko akci zastavilo. Arabsko-kurdské milice SDF, které podporují Spojené státy, varovaly, že operace posílí IS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám