Hlavní obsah

Izrael čelí nové vlně raketových útoků Palestinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Od chvíle, kdy americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele, čelí židovský stát po roce bez ostřelování stupňujícím se palestinským raketovým útokům, na které tvrdě odpovídá. Poté, co dopadly ve středu na jeho území tři rakety, následoval ve čtvrtek odvetný nálet. Jeho cíl nebyl zveřejněn, nejednalo se však o běžný terč.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Bojový letoun Lockheed Martin F-35 izraelského letectva. (ilustrační foto)

Článek

Izraelské obranné síly uvedly, že nálety zasáhly „ústřední teroristickou infrastrukturu“. Následovala věta: „Izraelské obranné síly budou pokračovat nad zemí i pod zemí v použití všech prostředků, které mají k dispozici, aby odvrátily útoky na Izraelce.“ List Ha´arec z toho vyvozuje, že byl bombardován tunel, který byl připraven k útoku na Izrael.

Po středečním ostřelování Eškolu, do jehož neobývaného okolí dopadly tři rakety, zveřejnila místní správa, že obyvatelé byli připraveni na ostřelování raketami, když byl objeven tunel palestinského Islámského džihádu, který vedl pod obrannou zdí.

Izrael také tentokrát velmi neobvykle nezmínil při odvetných útocích jméno radikálního hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy vládne.

Neobvyklé také, je, že se k náletům nijak nevyjádřila palestinská strana.

O tom, že útok byl velký, řekl Walla News obyvatel kibucu Kerem Šalom Daniel Matry: „Je jasné, že to bylo něco jiného, odpověď na raketovou palbu nemířila jako v minulosti jen na opuštěná skladiště.“

Síť palestinských tunelů

Podle náčelníka jižního velitelství generálmajora Ejala Zamira hnutí Hamás vybudovalo celou síť tunelů, kterou popsal jako systém metra. Listu Jerusalem Post řekl, že mají tři úlohy, část jich slouží k pašování zboží do Pásma Gazy, další, které jsou v centru pásma, slouží jako sklady zbraní a velitelská stanoviště, a třetí, překračující hranici s Izraelem jsou přichystány k útokům na židovský stát. Od října objevil Izrael dva tunely vedoucí pod jeho hranicí, jeden patřil Hamásu a druhý Islámskému džihádu.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Děti valí pneumatiky podél izraelské bezpečnostní bariéry.

Izrael proto používá nový systém pro zjišťování těchto tunelů a na izraelském území také buduje obdobu zdi pod zemí.

Roční klid od ostřelování skončil poté, co v prosinci americký prezident Donald Trump označil Jeruzalém za hlavní město Izraele a schválil plán tam přemístit americkou ambasádu. Od té doby bylo na Izrael vypáleno na dvacet střel, z nichž část včetně jedné mířící na Aškelon vzdálený 20 km od pásma zničila protiraketová obrana. Další dopadly na izraelskou půdu, kde nezpůsobily škody. Podle listu Jerusalem Post se většina těchto útoků nepřipisuje hnutí Hamás.

Při odvetných útocích Izrael v úterý zasáhl základnu Hamásu. Za vypálením rakety v pátek, která narušila pietní shromáždění za padlého izraelského vojáka, stál právě Islámský džihád.

Reklama

Výběr článků

Načítám