Hlavní obsah

Protesty v Íránu neutichají, zemřelo dalších devět lidí

Teherán
Aktualizováno

V Íránu v pondělí pátým dnem pokračovaly protivládní protesty a trvaly do noci. Íránská státní televize oznámila, že při nich zemřelo dalších devět lidí. Celkově se tak počet mrtvých vyšplhal na 21.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v Íránu neutichajíVideo: Reuters

 
Článek

Protesty začaly ve čtvrtek ve městě Mašhád. Stanice BBC uvedla, že důvodem nespokojenosti lidí byly rostoucí ceny a úřední korupce. Protesty se pak rozšířily, živí je obecná nespokojenost s vládou.

V pondělí bylo hlášeno nasazení početných policejních oddílů v hlavním městě Teheránu. Agentura Mehr uvedla, že shořel jeden taxík a policie nasadila slzný plyn a vodní dělo. Státní sdělovací prostředky rovněž informovaly o střelbě v Nadžafabádu. V Kahdarídžánu hořela i budova policejní stanice a mezi oběťmi tamějších střetů má být i jedenáctiletý chlapec. Na sociálních sítích se také objevily zprávy o nových protestech ve městech Bírdžand a Kermánšáh.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Víkendový protest v Teheránu

Íránský prezident Hasan Rúhání uvedl, že ti, kdo porušují zákon budou přísně potrestáni. Dodal ale také, že protesty Írán neohrožují, nýbrž jsou impulsem ke změnám k lepšímu. Agentura AFP s odkazem na úřední místa v úterý napsala, že jen v Teheránu bylo v uplynulých třech dnech zatčeno 450 lidí.

Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí řekl, že Íránce k protestům provokují nepřátelé Íránu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám