Hlavní obsah

Premiér Harírí se vrátil do Libanonu a odložil svou ohlášenou demisi

Novinky, rei
Bejrút
Aktualizováno

Libanonský premiér Saad Harírí, který před dvěma týdny ze Saúdské Arábie překvapivě oznámil svoji rezignaci, se v úterý vrátil do vlasti. Letadlo s ním přiletělo do Bejrútu z Káhiry, kde se Harírí sešel s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím. Ve středu pak Harírí oznámil, že svůj odchod z čela vlády prozatím odkládá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Libanonský premiér Harírí přiletěl do BejrútuVideo: Reuters

 
Článek

Na Harírího na mezinárodním letišti v Bejrútu podle stanice BBC čekali členové bezpečnostních složek. Po příletu se vydal navštívit hrob svého otce.

Ve středu pak oznámil, že svoji ohlášenou rezignaci na základě naléhání prezidenta Michela Aúna odkládá.

Harírí vyvolal politickou krizi, když před pár dny z Rijádu oznámil, že rezignuje, protože se obává o svůj život a protože jeho dosavadní koaliční partner ve vládě národní jednoty, hnutí Hizballáh, zatahuje zemi do války proti Arabům. Hizballáh je šíitská organizace, Harírí je sunnita.

Foto: Bilal Hussein, ČTK/AP

Libanonský premiér Saad Harírí vystupuje z letadla na letišti v Bejrútu

Pozorovatelé se domnívají, že saúdští vládci Harírího k rezignaci přiměli a krok byl součástí širšího boje mezi Saúdskou Arábií a Íránem o moc na Blízkém východě. Hizballáh je spojencem Íránu a bývá označován také za původce atentátu na Harírího otce, expremiéra Rafíka Harírího.

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Harírí u hrobu svého zavražděného otce Rafíka

Harírí se do vlasti vrátil po jednání s egyptským prezidentem Sísím. Ten vyjádřil podporu Saúdské Arábii, ale současně zdůraznil, že nepodnikne kroky proti Hizballáhu. Se Sísím před návratem hovořil i libanonský prezident Aún.

Harírí také o víkendu jednal v Paříži poté, co se francouzský prezident Emmanuel Macron nabídl jako prostředník pro jednání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám