Hlavní obsah

Saúdská blokáda přivodí v Jemenu katastrofu, bijí na poplach humanitární organizace

Ženeva

Blokáda uvalená Saúdskou Arábií na Jemen kvůli víkendovému raketovému útoku připisovanému jemenským povstalcům, ohrožuje milióny lidí ve válkou postižené zemi a přivodí katastrofu. Varovaly před tím humanitární organizace.

Foto: , ČTK/AP

Záchranáři v troskách vybombardovaného domu v jemenském hlavním městě San'á

Článek

Humanitární organizace podle ženevské dopisovatelky stanice BBC oznámení Saúdské Arábie o zavedení pozemní, námořní i letecké blokády zděsilo.

Saúdové zastavili veškeré dodávky pomoci od léků po potraviny, takže se nyní na místo určení nedostane například zásilka chlorových tablet od Mezinárodního Červeného kříže, která má sloužit v boji s cholerou, kterou v Jemenu trpí více než 900 000 lidí.

„Pokud tyto trasy, na nichž závisí život, nezůstanou otevřené, je to katastrofa pro lidi, kteří se už v tuto chvíli nacházejí uprostřed nejhorší humanitární krize na světě, jak jsme už upozorňovali,“ řekl mluvčí úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN Jens Laerke. Dodal, že vlivem blokády nastal „problém kolosálních rozměrů“.

Podle OSN je sedm miliónů Jemenců na pokraji hladomoru.

Írán obvinili z válečné agrese

Saúdská Arábie blokádu hájí jako nezbytné opatření proti šíitským povstalcům z kmene Húsíů, které podle nich vyzbrojuje Írán. Rijád v úterý obvinil íránskou vládu z toho, že proti němu vede „přímou agresi“, a jeden saúdský ministr obvinil z vedení války proti své zemi také libanonský Hizballáh, který je spojencem šíitského režimu v Teheránu. [celá zpráva]

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Následky náletu na náměstí v San'á

Saúdská Arábie zavedla blokádu po víkendovém raketovém útoku na své území. Raketu u Rijádu zachytil systém protivzdušné obrany. [celá zpráva]

Saúdové v Jemenu vojensky intervenují ve prospěch vlády od března 2015, přesto se šíitské povstalce nepodařilo porazit.

Při koaličních náletech, které vedou převážně Saúdové, podle OSN zahynulo téměř 9000 lidí, z nichž jsou 60 procent civilisté. Dalších 50 000 lidí bylo při vzdušných útocích zraněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám