Hlavní obsah

Na mezinárodní letiště u Rijádu mířila raketa, Saúdská Arábie zahájila blokádu Jemenu

– Rijád

Koalice pod velením Saúdské Arábie v reakci na raketu, která byla v sobotu vypálena z Jemenu a mířila na letiště nedaleko Rijádu, v neděli uzavřela jemenský vzdušný prostor a přístavy, uvedla agentura AP. Opatření je podle Saúdy vedené koalice dočasné a nemělo by ohrozit dodávky humanitární pomoci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na mezinárodní letiště u Rijádu mířila raketa, Saúdská Arábie zahájila blokádu JemenuVideo: Reuters

 
Článek

Podle sdělení saúdskoarabské armády sestřelila raketu saúdská protivzdušná obrana, zařízení tak nezpůsobilo žádné škody. Provoz na rijádském letišti nebyl  omezen. Rijád má antirakety Patriot a nyní si objednal ruský systém S-400. [celá zpráva]

K odpovědnosti za sobotní incident se přihlásily jednotky jemenských povstaleckých Húsíů. Jejich televize podle BBC uvedla, že šlo o balistickou raketu a cílem bylo mezinárodní letiště u Rijádu. Jemen má ve výzbroji rakety scud.

Sunnitská Saúdská Arábie stojí v čele mezinárodní koalice bojující proti šíitským rebelům v Jemenu.

Mířili i na Mekku

Saúdskoarabské vzdušné síly oznámily zneškodnění raket vystřelených z Jemenu už v minulosti. V červenci například uvedly, že sestřelily raketu, kterou Húsíové vystřelili směrem k Mekce. Sobotní útok byl ale první, při němž byly ohroženy hustě osídlené oblasti u saúdského hlavního města. Rijád je vzdálen od jemenských hranic asi 1000 kilometrů.

Menšinoví Húsíové bojují proti vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, kterou podporuje koalice v čele s Rijádem. Od března 2015, tedy od intervence koalice arabských zemí, si boje v Jemenu vyžádaly více než 8000 lidských životů.

Koalice v čele se Saúdskou Arábií obvinila šíitské rebely z nebezpečné eskalace napětí v regionu a současně obvinila Írán, že povstalcům dodává rakety a další zbraně. To Teherán odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám