Hlavní obsah

V Iráku zavraždili kurdského kameramana, dvě televize zakázali

Novinky, Alex Švamberk
Irbíl

Irácká vládní komise pro média rozhodla o zákazu vysílání dvou kurdských televizních stanic Rudaw a K24. O svém rozhodnutí už informovala další úřady i armádu. Její krok v pondělí odsoudila Mezinárodní federace novinářů, stejně jako útoky na kurdské novináře. Kameraman televize KTV Arkan Šarifí byl v pondělí ráno ubodán před očima rodiny v Dakuku jižně od Kirkúku.

Foto: Kurdistan TV

Kameraman televize KTV Arkan Šarifí.

Článek

Kameraman, jehož věk je udáván různými zdroji buď 54, nebo 58 let, byl zabit, když do jeho domu v Dakuku vtrhlo ozbrojené komando, které ho ubodalo. „V noci skupina neidentifikovaných maskovaných ozbrojených útočníků vtrhla do domu našeho kameramana Arkana Šarifího a zabila ho,“ řekl ředitel televize KTV Karwan Akraji. Dodal, že jejich zaměstnanec „byl ubodán před očima rodiny“.

Jeden z příbuzných uvedl, že útočníci mluvili turkickým jazykem. Kurdský novinář Fazel Hawramy, který spolupracuje listem The Guardian, dodal, že kameraman byl pobodán a posekán padesáti ranami a nůž měl vražen do jazyka, což jasně naznačuje, že byl zavražděn kvůli své práci. Ještě doplnil, že rodina se pět hodin nemohla dovolat pomoci.

Mezinárodní federace novinářů (IFJ) v pondělí v prohlášení vyjádřila i lítost nad napadením tuctu novinářů a zabitím kameramana. Výbor na ochranu novinářů (CPJ) také odsoudil zákaz televizí a útoky na novináře ze stanic NRT a KNN. Vyzval kurdské a irácké úřady, aby „vyšetřily a stíhaly vraždu Arkana Šarifího“.

Zákaz kurdských televizí

„Irácké a kurdské strany musejí přestat s používáním novinářů pro své cíle a irácká komise pro média by měla okamžitě umožnit Rudawu a K24 obnovit vysílání,“ uvedl ředitel CPJ pro Blízký východ a Severní Afriku Sherif Mansour.

Generální tajemník IFJ Anthony Bellanger v pondělí uvedl: „Vyzýváme úřady k okamžitému zrušení zákazu těchto stanic a umožnění jim obnovit práci.“

Foto: Rudaw Media Network

Budova televize Rudaw

Televize Rudaw označila zákaz z minulého týdne za diskriminační a politicky motivovaný: „Považujeme toto rozhodnutí za nelegální a za zastrašování Rudawu a svobodného tisku v Iráku.“

Odsoudila zejména to, že dekret byl předán silovým složkám: „Poslání takového dokumentu armádě a tajným službám ukazuje, že šlo o předem připravený plán proti Rudaw Media Network.“ Uvedla, že činí iráckou vládu zodpovědnou za bezpečnost všech zaměstnanců Rudawu.

Dekret o zákazu vysílání a zabavení vybavení zaměstnanců obou televizí po celém Iráku vydala irácká vládní komise pro média a komunikaci 23. října bez toho, aby vedení televize jakkoli předem informovala nebo si na jeho vysílání stěžovala. Zdůvodnila to tím, že televize Rudaw nedostala její licenci, a kvůli tomu, že vysílala programy „iniciující násilí a nenávist a mířící na sociální smír a bezpečnost“.

Rudaw uvedl, že má licenci od ministerstva kultury regionální vlády Kurdistánu, která je podle ústavy součástí federální vlády. Televize dodala, že je ochotna nechat komisí a mezinárodními experty prošetřit všechny své programy. Upřesnila, že od vzniku v roce 2013 má kancelář v Bagdádu a její reportéři měli souhlas natáčet v iráckém parlamentu a byli zváni na každotýdenní briefingy iráckého premiéra.

Výhrůžky ze strany šíitských milicí Rudawu přišly už 18. října, tedy tři dny poté, co irácké síly zahájily operaci s cílem vytlačit kurdské pešmergy z oblastí mimo kurdskou autonomii a obsadili základnu K1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám