Hlavní obsah

Za deset dnů bylo v Sýrii vybombardováno deset nemocnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Ženeva

V uplynulých deseti dnech bylo v Sýrii zničeno deset nemocnic, tisíce lidí kvůli tomu nemají přístup k lékařské péči. Uvedl to ve čtvrtek ve své zprávě Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) s tím, že zničeno bylo i mnoho škol a oběťmi náletů jsou stovky civilistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana zraněných z trosek po bombardování IdlíbuVideo: Reuters

 
Článek

Marianne Gasserová, která řídí operace Červeného kříže v Sýrii, uvedla, že během posledních dvou týdnů „jsme viděli prudký, obavy vzbuzující nárůst vojenských operací a s tím související vysoký počet civilních obětí“.

V posledním týdnu se vyostřily boje ve střední, severní a východní Sýrii mezi vládními silami a různými opozičními skupinami. Násilí stouplo i v oblastech deeskalace, které byly domluveny na rozhovorech v Astaně mezi Íránem, Tureckem a Ruskem. Vládní síly za podpory Ruska bombardují východní Ghútu, provincii Idlib, ze které zaútočila na ruské pozice skupina Haját Tahrír aš-Šám napojená na Al-Káidu, i pozice Islámského státu na východě země.

Foto: Reuters

Záběr zásahu ruské rakety vypálené na Islámský stát

Zničena při náletech byla i škola obnovená českou humanitární organizací Člověk v tísni. [celá zpráva]

V provincii Idlib byla zasažena tři zdravotní střediska a centra záchranky civilní ochrany. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské ponorky ostřelovaly pozice Islámského státu v Majádínu Video: Reuters

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek uvedlo, že dvě ponorky Veliky Novgorod a Klpino vypálily deset střel s plochou dráhou letu Kalibr na město Majádín, ležící východně od Dajr az-Zauru, které je jednou z bašt Islámského státu v zemi. Do něj se přemístily mnohé úřady i špičky chalífátu.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Příslušník Syrských demokratických sil se kryje před odstřelovačem Islámského státu v Rakce

Podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova byl zabit neupřesněný počet bojovníků IS a zničeny velké sklady munice.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Výbuch bomby shozené na Rakku z letadla Američany vedené koalice

Na pozice Islámského státu útočí i americká koalice podporující syrské demokratické síly dobývající Rakku. Také její nálety si vyžádaly řadu civilních obětí.

Uprchlické tábory na východě Dajr az-Zauru a v okolí Rakky kvůli bojům podle Červeného kříže přijímají asi 1000 vysídlených žen, mužů a dětí denně.

Boje v Sýrii jsou nejkrvavější od loňského prosince, kdy syrská armáda podporovaná Ruskem dobyla východní část Aleppa, uvedl Červený kříž.

Reklama

Výběr článků

Načítám