Hlavní obsah

Minometný granát Islámského státu zabil v Sýrii ruského generála

Moskva

V bojích o Dajr az-Zaur na východě Sýrie padl ruský generálporučík Valerij Asapov. Když stál na velitelském postu syrských vojsk, snažících se vyrvat město z rukou Islámského státu, zasáhl minometný granát vypálený radikály. S odkazem na nedělní sdělení ruského ministerstva obrany o tom informovala agentura TASS.

Foto: ČTK/AP

Syrští vojáci u Dajr az-Zauru

Článek

„Velitel skupiny ruských poradců generál poručík V. Asapov byl na velitelském postu syrských vojsk, poskytoval pomoc syrským velitelům při řízení operace, jejímž cílem je osvobodit město Dajr az-Zaur. Při náhlém minometném ostřelování bojovníky IS generál poručík Valerij Asapov utrpěl po explozi granátu smrtelné zranění,“ uvedlo ministerstvo obrany. Jde zřejmě o nejvyšší šarži, která v Sýrii zatím padla.

Už v půlce letošního února byl v Sýrii v bojích u Palmýry těžce zraněn generál-major Pjotr Miljuchin. Utrpěl mimořádně těžká zranění a skončil na ARO. [celá zpráva]

Začátkem měsíce zahynuli na východě Sýrie při ostřelování ruského konvoje radikály z IS dva ruští vojáci. [celá zpráva]

Podle oficiálních údajů zahynulo v bojích v Sýrii přes 30 ruských vojáků. Podle médií však mohou být skutečné ztráty na straně občanů Ruska ještě vyšší, protože tam vedle řadových jednotek působí i ruští žoldnéři.

Rusko vládě syrského prezidenta Bašára Asada poskytuje od roku 2015 vojenskou podporu, která změnila poměr sil na bojišti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám