Hlavní obsah

Hamás nabízí Fatahu usmíření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Palestinské hnutí Hamás je ochotno zahájit rozhovory o usmíření s hnutím Fatah, jednat o rozpuštění vlády v Pásmu Gazy a uspořádání všeobecných voleb. Uvádí to prohlášení hnutí Hamás, z něhož citovala agentura Reuters.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Bojovníci Hamásu

Článek

Zatímco umírněnější Fatah kontroluje Západní břeh Jordánu, radikální hnutí Hamás ovládá palestinské Pásmo Gazy. Hamás se Pásma Gazy zmocnil v roce 2007 a od té doby mají obě palestinská území rozdílné vlády. V roce 2011 v Káhiře podepsalo dohodu o usmíření 13 palestinských stran včetně Fatahu a Hamásu. Ta předpokládala sestavení společné vlády a přípravu voleb, naplněna ale nebyla.

Hnutí Hamás v nedělním prohlášení uvedlo, že reaguje na „velkorysé“ úsilí Egypta zprostředkovat „dosažení národní jednoty“. Je připraveno zahájit rozhovory s hnutím Fatah, souhlasí s rozpuštěním vlády, která řídí Gazu, a vyzývá vládu šéfa Fatahu Mahmúda Abbáse k návratu. Rovněž je ochotno uspořádat všeobecné volby v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu.

Není však zcela jasné, zda je Hamás připraven podřídit své bezpečnostní síly Abbásově kontrole. Právě to je stěžejní bod, na kterém uvázla předchozí jednání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám