Hlavní obsah

Izraelci odstranili bezpečnostní prvky u Chrámové hory, Palestinci odvolali bojkot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Izraelci ze vstupu na posvátný okrsek na Chrámové hoře odstranili veškerá bezpečnostní opatření, která tam zavedli po červencové vraždě dvou policistů. Jedná se o ústupek muslimům, kteří kvůli rozmístění detektorů kovů a dalšího zařízení na posvátném místě na několika místech Jeruzaléma rozpoutali nepokoje. Ty si vyžádaly smrt tří Palestinců a zranění stovek dalších lidí.

Foto: Eliana Aponte, Reuters

Chrámová hora

Článek

Izraelská vláda zpočátku odstranění detektorů kovů, bezpečnostních kamer a zábran u Starého města odmítala, nakonec však ustoupila.

Vysoce postavení muslimští duchovní na vstřícné gesto odpověděli tím, že věřící muslimy vyzvali, aby přerušili bojkot a začali se opět modlit na posvátném okresku.

Odstranění rámů ale neznamená, že by Izraelci na bezpečnost rezignovali. Naopak. Zvažují, jak ji posílit. V úvahu přicházejí například kamery s vysokým rozlišením, které by rozpoznaly nože a další zbraně pod oblečením.

Právě tím, že si muslimové na svaté místo nosí zbraně, Izraelci argumentují.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Při očekávaných střetech bylo v Jeruzalémě zraněno 22 lidí

Reklama

Výběr článků

Načítám