Hlavní obsah

Pobodaná Češka v Egyptě je ve stavu klinické smrti

– Praha/Káhira • Aktualizováno

Češka, která byla pobodána při teroristickém útoku v egyptské Hurghadě, je ve stavu klinické smrti. Oznámilo to ve středu ministerstvo zdravotnictví po zasedání lékařského konzilia v Káhiře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hotel v egyptské Hurghadě, kde pobodali šest turistůVideo: Reuters

 
Článek

Podle výsledků CT vyšetření, které proběhlo ve středu dopoledne, egyptští lékaři konstatovali, že mozek pobodané pacientky prakticky není zásobován krví.

Zprávu potvrdil český odborník na místě, který celý průběh vyšetření sledoval: „Je nám nesmírně líto, ale pacientčin oběh udržují už jen přístroje, fakticky není z medicínského hlediska možné očekávat, že by byla naděje na zlepšení. Přes veškerou možnou léčbu její tělo nezvládlo boj se zraněními,“ popsal ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch.

Foto: Reuters

Zadržený útočník

„Multiorgánové selhání je komplikace, kterou známe po závažných stavech pacientů. Dochází k němu i několik dnů po zdánlivé stabilizaci člověka, tělo celkově nezvládne zátěž. Medicína, bohužel, není všemocná,“ dodal ve zprávě ministerstva Kolouch.

MZV zdůraznilo, že v tuto chvíli pacientku není možné převážet. Rodina je na palubě vojenského speciálu Medevacu v péči vojenských lékařů a po návratu bude na blízké čekat vojenský psycholog. Na místě s pacientkou zůstává český lékař.

Náhlé zhoršení stavu

V úterý ministerstvo s odvoláním na Koloucha oznámilo, že stav Češky je kritický. [celá zpráva]

Nečekaně se zhoršil v pondělí. [celá zpráva]

Šestatřicetiletá žena byla zraněna 14. července v Hurghadě, kde ani ne třicetiletý Egypťan zaútočil nožem na turisty na pláži. Dvě německé turistky ubodal na pláži hotelu Zahabia. Pak přeběhl do sousedního hotelu Sunny Days, kde zranil další turistky včetně Češky. Údajně ji zasáhl do nohy a do zad. [celá zpráva]

Ženu převezli do Káhiry. [celá zpráva]

Útočník, který se zaměřil čistě na cizinky, byl po útoku dopaden. Egypt zatím útok neoznačil za teroristický čin. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám