Hlavní obsah

Stav Češky pobodané v egyptské Hurghadě se prudce zhoršil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Zdravotní stav Češky zraněné předminulý týden při útoku na turisty v egyptském letovisku Hurghada se prudce zhoršil. Uvedlo to v pondělí české ministerstvo zahraničí s tím, že žena zůstává hospitalizována v nemocnici v Káhiře. Ještě v pondělí ráno přitom byla podle MZV žena v dobrém stavu a uvažovalo se o jejím převozu do Česka.

Foto: Reuters

Hotel Sunny Days El Palacio, kde se stal útok

Článek

„V dopoledních hodinách se bohužel její zdravotní stav prudce zhoršil,” uvedl ke stavu zraněné Češky Černínský palác v tiskovém prohlášení. S ohledem na žádost rodiny nebude ministerstvo nyní zveřejňovat bližší informace k jejímu stavu. V nemocnici v Káhiře je u zraněné ženy její rodina, stejně jako zástupci českého velvyslanectví.

MZV v pondělí rovněž informovalo, že zajišťuje, aby zraněnou ženu mohl v nejbližších hodinách navštívit lékař specialista z Česka. Lékař má ještě během pondělí odletět do Káhiry ke konzultacím aktuálního zdravotního stavu pacientky a jejího následného převozu do ČR.

Foto: Reuters

Zadržený útočník z Hurghady

Zranění nohy a zad

Šestatřicetiletá Češka byla zraněna 14. července v Hurghadě, kde mladý Egypťan zaútočil nožem na turisty na pláži. Dvě německé turistky zabil a další turistky zranil, mezi nimi byla i žena z Česka, kterou zasáhl do nohy a do zad. [celá zpráva]

Egypt, který bojuje o udržení turistů, dosud nepodal oficiální vysvětlení motivu útočníka ani detaily o něm. Útočník si nicméně vybíral výhradně cizince. Na Egypťany křičel, aby mu šli z cesty. Po svém zadržení prohlásil, že podle něj ženy nemají právo odhalovat se na veřejnosti. List Aš-Šurúk napsal, že se muž po útoku odvolával na islámské právo šaría.

Na hotelovou pláž se útočník zřejmě dostal tak, že si zakoupil vstupenku k jednodennímu použití. [celá zpráva]

Student ekonomie

Prokuratura po útoku uvedla, že na rozhodnutí, zda šlo o terorismus, nebo běžný zločin, je příliš brzy. A trvá na tom stále. K útoku se zatím nepřihlásila žádná radikální skupina.

Podle bezpečnostních zdrojů 28letý útočník pocházel z místa Kafr aš-Šajch, které se nachází v deltě Nilu. Studoval nebo vystudoval ekonomii. Podle listu Al-Ahrám žil před časem několik měsíců v Saúdské Arábii, která je semeništěm radikálního islámu a mnozí se tam k němu přiklonili.

Reklama

Výběr článků

Načítám