Hlavní obsah

Asadův režim zřejmě chystá další chemický útok, tvrdí Američané

– Washington/Damašek • Aktualizováno

Syrský režim prezidenta Bašára Asada možná chystá další velký útok chemickými zbraněmi podobný tomu, který provedl na počátku dubna v Chán Šajchúnu. V prohlášení to v noci na úterý uvedl Bílý dům, který zároveň Asada a jeho armádu před provedením chemického útoku důrazně varoval.

Foto: Profimedia.cz

Přeživší chemického útoku v Chán Šajchúnu.

Článek

Spojené státy zaznamenaly "potenciální přípravy" dalšího chemického útoku, který by mohly vyústit v "masovou vraždu civilistů, včetně nevinných dětí", stojí v prohlášení Bílého domu.

Přípravy se podle něj podobají těm z doby před chemickým útokem v Chán Šajchúnu, při kterém 4. dubna letošního roku zahynulo přes osm desítek lidí a stovky dalších utrpěly zranění.

Foto: SANA, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Washington Asada a jeho armádu varoval, že "zaplatí vysokou cenu", pokud skutečně provedou chemický útok.

„Jak už jsme upozorňovali dříve, Spojené státy jsou v Sýrii, aby eliminovaly Islámský stát. Když se ale Asad dopustí další masové vraždy prostřednictvím chemického útoku, zaplatí on i jeho armáda vysokou cenu,” cituje BBC z amerického varování.   

Foto: Profimedia.cz

Zkáza v syrském Chán Šajchúnu po dubnovém chemickém útoku.

Velyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová dodala, že v případě dalšího chemického útoku bude část odpovědnosti ležet i na Rusku a Íránu, které Asadův režim podporují.

Američané odpověděli útokem

Spojené státy v dubnu v reakci na chemický útok v Chán Šajchúnu, při němž zemřely desítky lidí včetně žen a dětí, ostřelovaly na pokyn prezidenta Donalda Trumpa leteckou základnu Šajrát nedaleko Homsu. [celá zpráva] Rusko to tehdy stejně jako Írán a Sýrie označilo za "akt agrese, který hrubě porušuje mezinárodní právo a chartu OSN".

Více než šestiletá válka v Sýrii si vyžádala kolem 400 tisíc obětí, miliony lidí musely uprchnout ze svých domovů.

Nechte Asadovu vládu na pokoji, zní z Moskvy

Zástupce předsedy obranného a bezpečnostního výboru horní komory ruského parlamentu Franc Klinčevič se nechal slyšet, že si Američané řečmi o údajně připravovaném chemickém útoku připravují půdu pro další útok v Sýrii. „Přípravy pro další bezprecedentní a cynický útok jsou v plném proudu,“ řekl podle CBS Klinčevič.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se nechal slyšet, že „Moskva považuje výhrůžku syrskému vedení za nepřijatelné“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám