Hlavní obsah

Při americkém náletu zahynul zakladatel hlásné trouby Islámského státu

Majádín

Při americkém leteckém útoku na východě Sýrie zahynul zakladatel agentury Amak, kterou teroristé z Islámského státu (IS) používají ke komunikaci se světem. Smrt Rajana Mišála oznámil na Facebooku jeho bratr. Při útoku na město Majádín na východě Sýrie podle něj zahynula i Mišálova dcera.

Foto: Lockheed Martin

Trojice strojů F-16 amerického letectva

Článek

Majádín v provincii Dajr az-Zaur, který ovládá Islámský stát, bombardovala opakovaně minulý týden v noci ze čtvrtek na pátek koalice vedená Spojenými státy. Ze vzduchu na něj útočila už v předchozích dnech.

Nálety si podle exilové organizace SOHR, monitorující dění v Sýrii, vyžádaly až 106 obětí z řad rodin bojovníků IS, včetně 42 dětí. Počet nebyl potvrzen z dalších zdrojů, syrská státní agentura SANA uváděla 35 obětí náletů. Spojené státy se k číslům nevyjádřily. [celá zpráva]

Vyjádření Mišálova bratra potvrzuje úspěšnost náletu.

Agenturu Amak využívají islamisté k propagaci svých cílů a často i k ohlašování odpovědnosti za provedené pumové útoky. Jejím prostřednictvím se Islámský stát přihlásil i k nedávnému sebevražednému atentátu v Manchesteru, při kterém přišlo o život 22 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám