Hlavní obsah

Po mohutné explozi v Kábulu 90 mrtvých. Odnesla to i česká ambasáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Při explozi auta naplněného výbušninami v centru afghánské metropole Kábulu ve středu zahynulo podle aktuální bilance 89 lidí, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Dalších 400 osob bylo zraněno. Poškozena byla také česká ambasáda, významné škody utrpěla německá, kde zemřel jeden afghánský pracovník a dva Němci byli zraněni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v KábuluVideo: Reuters

 
Článek

„Byl to mohutný útok, bylo zabito 90 lidí a 400 zraněno včetně mnoha žen a dětí,” oznámilo tiskové středisko vlády podle Al-Džazíry. Televize naznačila, že obětí může být až sto.

Výbuch poškodil i českou ambasádu, zaměstnanci jsou však v pořádku. „Jedná se o škody způsobené tlakovou vlnou, která rozbila okna. Všichni pracovníci velvyslanectví jsou v pořádku a v tuto chvíli probíhají opravy. Evakuace nebyla nutná a provoz ambasády nebyl omezen,“ řekla Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

„Francouzská ambasáda, stejně jako německá ambasáda, utrpěla materiální škody,” řekla rádiu Europe 1 francouzská ministryně pro evropské záležitosti Marielle de Sarnezová.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Zraněný Afghánec přichází do nemocnice

Německá ambasáda byla poškozena výrazněji, vyražena jsou všechna okna. Od místa výbuchu je podle agentury DPA vzdálená zhruba 300 metrů.

Dva zaměstnanci japonského velvyslanectví utrpěli zranění.

Počet obětí rostl

Ministerstvo zdravotnictví varovalo, že počty ještě mohou stoupnout, protože exploze byla mimořádně silná a došlo k ní v 8:25 místního času, tedy v době, kdy lidé mířili do práce.

„Hodně lidí přichází do této části města za prací na velvyslanectvích a na vojenské základně,” uvedla zpravodajka CNN Jessica Donatiová, která vyvázla bez zranění: „Měla jsem štěstí, že jsem v tu chvíli byla ve sprše.”

Většinu obětí tvoří civilisté a mezi zraněnými jsou i cizinci pracující v telekomunikační firmě Roshan, uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vadíd Madžroh.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánští představitelé u německé ambasády po výbuchu v Kábulu

Vzhledem k počtu zraněných a mrtvých jde o nejhorší útok ve městě od roku 2001, kdy začala invaze do Afghánistánu. Překonal i loňský dubnový, který si vyžádal 64 mrtvých, i červencový s  80 mrtvými a s nižším počtem zraněných.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Explozí zraněný muž přichází do nemocnice.

Podle prvních zpráv vybuchla nálož v autě na náměstí Zanbak v centru města. Exploze byla tak silná, že tlaková vlna poškodila objekty ve vzdálenosti několik set metrů. Zničeno také bylo třicet aut, která vyhořela. Nad městem se objevil oblak dýmu.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Zraněný muž je v Kábulu přepravován do nemocnice.

Co bylo terčem exploze, zatím není známo. V okolí náměstí se nachází diplomatická a vládní čtvrť a prezidentský palác. „Byla to nálož v autě u německého velvyslanectví,“ řekl mluvčí kábulské policie Basir Mudžáhid agentuře Reuters, „ale jsou tam i další významné budovy a kanceláře. Je těžké říci, co přesně je cílem.“ Podle CNN byla nálož odpálena u vjezdu do zelené zóny.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Zranění po explozi v afghánské metropoli Kábulu

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Foto: Reuters

Kouř po explozi v Kábulu

Obyvatelé afghánské metropole zvyklí na občasné výbuchy podle stanice BBC hovoří o nebývale silné explozi, která vyrážela okna stovky metrů od místa útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám