Hlavní obsah

K útoku na křesťany v Egyptě se přihlásil Islámský stát

– Káhira

Radikální organizace Islámský stát se přihlásila k pátečnímu útoku na koptské křesťany v egyptské provincii Mínjá. V sobotu o tom informovala agentura Reuters. Ozbrojenci v pátek zaútočili na autobus a další vozidla s kopty asi 220 kilometrů jižně od Káhiry. Při útoku přišlo o život nejméně 29 lidí a dalších 24 jich bylo zraněno. Mezi mrtvými byla i řada dětí.

Foto: Reuters

Útok na křesťany v Egyptě má 26 obětí

Článek

Podle svědků pátečního incidentu autobus a další vozidla s kopty, kteří měli po pouštní cestě namířeno do kláštera svatého Samuela, zastavilo asi osm až deset maskovaných mužů ve vojenských uniformách a následně na věřící začali střílet. [celá zpráva]

Egyptské ministerstvo vnitra uvedlo, že atentátníci na místo přijeli ve třech autech. Ženám prý sebrali veškeré zlaté šperky. Když útočníci z místa ujížděli, jednomu vozu praskla pneumatika, proto atentátníci zastavili nákladní vůz, zabili jeho posádku, kterou tvořili koptští zedníci, a v odcizeném voze ujeli. Bezpečnostní složky po útočnících zahájily rozsáhlé pátrání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na křesťany v Egyptě má 26 obětíVideo: Reuters

Islamisté, jejichž cílem je svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky v Egyptě po svržení tehdejšího islamistického prezidenta z nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013.

Radikálové koptské křesťany viní z podpory sesazení Mursího. V zemi platí tříměsíční výjimečný stav poté, co na začátku dubna zabili sebevražední atentátníci ve dvou kostelech - v Tantě a v Alexandrii - 45 lidí. I k tomuto masakru se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Koptská menšina, která tvoří asi deset procent z 94 milionů obyvatel Egypta, je největším křesťanským společenstvím na Blízkém východě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám