Hlavní obsah

Islámský stát v Sýrii zabil 50 lidí, Američané útočili na Asadovy vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně 50 lidí včetně přinejmenším 15 civilistů zabili ve čtvrtek v Sýrii bojovníci organizace Islámský stát (IS), když zaútočili na prorežimní vesnice v provincii Hamá poblíž silnice spojující Damašek a Aleppo. Terčem útoku se staly i syrské provládní síly u základny Tanf na jihu země. Americká letadla je napadla údajně proto, že překročily dohodnutou hranici.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Překvapivý útok Islámského státu byl veden proti několika vesnicím, v nichž žije většina hlásící se k šíitské větvi islámu. Jednu z vesnic extremisté obsadili, což vyvolává obavy, že by mohli zmasakrovat její obyvatele.

Zatím bylo identifikováno 15 civilních obětí a 27 obětí z řad provládních sil. Mezi mrtvými mají být i ženy a děti. O život také přišlo odhadem 15 bojovníků IS.

O události informovala exilová organizace SOHR, která sleduje dění v Sýrii z Londýna. „Desítky lidí jsou pohřešovány, ale není jasné, zda je IS unesl,“ uvedl SOHR.

Podle některých zpráv boje pokračují, syrská státní televize však ohlásila, že režimní síly útok odvrátily a zahájily s využitím vzdušných prostředků protiofenzívu. Samotný Islámský stát se prostřednictvím spřízněné agentury Amak pochlubil usmrcením stovky vládních vojáků a obsazením dvou vesnic.

Američané útočili kvůli překročení meze

Americká letadla na jihu Sýrie útočila na vládní vojska poté, co režimní síly překročily hranici dohodnuté deeskalační zóny, uvedla televize CNN.

Velitel koalice vedené Spojenými státy se podle zprávy nejprve snažil syrské vojáky varovat a vyslal dva letouny, které provedly varovný přelet. Když syrský konvoj nezareagoval a pokračoval v postupu, bylo rozhodnuto o náletu.

Incident se udál u základny Tanf, kde koalice cvičí syrské opoziční bojovníky. Do oblasti se podle informací šíitských médií i izraelského serveru Debkafile minulý víkend z Jordánska přesunuli američtí, britští i jordánští vojenští specialisté.

Nejmenovaný americký zástupce řekl listu USA Today, že čtvrteční nálet byl obranným aktem, který nic nemění na hlavním bojovém zaměření Spojených států proti Islámskému státu.

Související témata

Foto: Cadbury Research Library, University of Birmingham, Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: V britské knihovně objevili rukopis Koránu, který mohl psát někdo, kdo se znal s prorokem Mohamedem

Foto: Reuters Tv, Reuters

Záběr z videa zvěřejněného IS, který byl pořízen pravděpodobně v Palmýře.

Rusko v pátek ústy náměstka ministra zahraničí Gennadije Gatilova americký útok odsoudilo. Gatilov v Ženevě prohlásil, že taková akce je nepřijatelná a představuje porušení suverenity Sýrie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám