Hlavní obsah

Soud v Turecku potvrdil zablokování Wikipedie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Soud v tureckém hlavním městě Ankaře v pátek potvrdil vládní zákaz webové encyklopedie Wikipedie. Turecké úřady Wikipedii zablokovaly minulou sobotu s tím, že ji využívají skupiny, které vedou mezinárodní kampaň proti tureckému státu. Napsal to server deníku Hürriyet.

Foto: wikipedia.org

Internetová encyklopedie Wikipedia

Článek

Společnost Wikimedia Foundation, která projekt Wikipedia spravuje, u soudu marně poukazovala na porušení práva na svobodu slova.

Podle tureckých médií se vládě v Ankaře nelíbí to, že Wikipedia odkazuje na články o spojení Ankary s extremistickými organizacemi. Turecko nechalo v uplynulých letech přes své území proudit do Sýrie dobrovolníky mířící do řad Islámského státu a objevily se také zprávy o dodávkách zbraní a munice z Turecka extremistům z Fronty an-Nusra (nyní Džabhát Fatah aš-Šám).

Ankara podle sdělovacích prostředků zákaz Wikipedie nezruší, dokud nebudou inkriminované odkazy na články odstraněny.

Jak mohou státy blokovat internet
Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoliv zablokovat. „Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.
Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Proto musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní. V Íránu se nyní uživatelé nemohou připojit na Facebook.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám