Hlavní obsah

Izraelská raketa Patriot sestřelila stroj nad Golanami

– Jeruzalém • Aktualizováno

Izraelský raketový systém Patriot ve čtvrtek nad Golanskými výšinami sestřelil stroj, který narušil izraelský vzdušný prostor. Oznámila to izraelská armáda. Zatím není jasné, zda šlo o pilotovaný letoun. Podle prvotních zpráv to spíš byl bezpilotní dron.

Foto: Profimedia.cz

Systém Patriot u severoizraelské Haify

Článek

Izraelská armáda potvrdila, že její systém země-vzduch zlikvidoval stroj nad Golanami. Zprávy hovoří o narušení vzdušného prostoru ze Sýrie.

Incident se stal jen pár hodin poté, co Sýrie obvinila Izrael z náletu u mezinárodního letiště u Damašku. Libanonská televize zveřejnila záběry z útoku, který byl podniknut ještě před úsvitem, zřejmě na cíle s palivem nebo municí. [celá zpráva]

Podle zdrojů agentury Reuters vedli nálet skutečně Izraelci a zasáhli překladiště zbraní pro bojovníky libanonského Hizballáhu. Tyto zbraně sem má dodávat Írán prostřednictvím vojenských i komerčních letadel. Izraelský Haaretz s odkazem na letecký server Flighradar24.com napsal, že na damašském letišti pár hodin před tím přistála čtyři nákladní letadla z Íránu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Izraelský server Debkafile před tím také informoval, že se v Sýrii k hranici s Izraelem přesunuje šíitský vojenský oddíl složený z příslušníků Hizballáhu a vojáků Íránu a Sýrie. Míří ke zničenému a opuštěnému městu Kunejtra ležícímu v demilitarizované zóně.

Server s odkazem na izraelské armádní zdroje uvedl, že oddílu velí důstojníci z Íránských revolučních gard, a kromě jiného je tvořen z příslušníků elitní syrské 42. brigády a 4. mechanizované divize.

Reklama

Výběr článků

Načítám