Hlavní obsah

Exploze v Turecku rozmetala policejní sídlo, výbušniny byly v podzemním tunelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Výbuch, který v úterý rozmetal policejní velitelství ve východotureckém Diyarbakiru, se zprvu tureckým úřadům jevil jako nehoda. Ve středu však turecký ministr vnitra Süleyman Soylu prohlásil, že pod policejní budovou někdo vykopal tunel a napěchoval ho výbušninami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kouř nad Diyarbakirem po výbuchu budovyVideo: Reuters

 
Článek

Mohutná exploze, kterou bylo slyšet po celém městě, policejní sídlo zcela zničila a na jeho místě zanechala kráter. Podle upřesněné bilance při tom zemřeli tři lidé.

Foto: ČTK/AP

Výbuch policejní sídlo v Diyarbakiru rozmetal.

Ačkoliv Diyarbakir bývalo hlavní městskou baštou povstaleckých Kurdů, kteří jsou s četnými útoky na vládní bezpečnostní složky nejčastěji spojováni, ministr Soylu původně tvrdil, že výbuch způsobil plyn použitý při svařování obrněného vozidla v přilehlé dílně.

Foto: Sertac Kayar, Reuters

Z policejního sídla moc nezbylo.

O den později Soylu změnil názor. „Vyšlo najevo, že výbuch byl výsledkem teroristického útoku. Byl proveden prostřednictvím tunelu vykopaného zvenčí. Vykopali tunel a do země umístili výbušniny,“ prohlásil. Tunel podle něj musel být nedávno rychle vykopán, protože okolí budovy bylo pravidelně každý měsíc kontrolováno.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Podle kurdských zdrojů však bylo zadrženo 172 lidí.

Foto: ČTK/AP

Explozi bylo slyšet po celém městě.

Reklama

Související články

Turecko omezuje spolupráci s NATO

Turecko kvůli napětí s EU omezilo některé aktivity v rámci NATO, ukončena byla spolupráce a výcvik s nečlenskými partnerskými zeměmi. Může to mít dopad na...

Výběr článků

Načítám