Hlavní obsah

Velitel gratuloval pilotovi. Syrský poslanec odhalil vojáka z náletu na Chán Šajchún

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilotem, který měl minulý týden shodit sarin na syrské město Chán Šajchún a zabít přes sedmdesát lidí, je syrský generál Muhammad Hasúrí. Alespoň to tvrdí britský list The Times, který se odkázal na twitterovou zprávu poslance z Aleppa Faríse Šihábího.

Zpráva syrského poslance záhy z jeho twitterového účtu zmizela.

Článek

Poslanec, který stojí za prezidentem Bašárem Asadem a tvrdí, že se žádný chemický útok neudál a snímky obětí jsou nakašírované, zveřejnil na Twitteru fotografii. Na ní si vojenský velitel za přihlížení dalších vojáků potřásá rukou s mužem v uniformě. Šihábí k tomu připsal: „Náčelník syrského generálního štábu děkuje pilotovi, generálu Hajsámovi Hasúrímu za zničení zbrojních zařízení Al-Káidy v Chán Šajchúnu v provincii Idlib.“

Britský deník po srovnání jiných fotografií doplnil, že tím, komu náčelník štábu generál Alí Abdalláh Ajúb gratuluje, je Muhammad Hasúrí, velitel 50. letecké brigády, který patří k alávitské menšině, z níž pochází také syrský prezident Bašár Asad.

Režim použití chemikálií popírá

Z fotografie jasně neplyne, že poslanec Šihábí referuje o témž útoku, při němž civilisté umírali na následky udušení. Deník Times však Hasúrího popsal jako zkušeného armádního velitele, který nevedl chemický útok poprvé. Britský list tvrdí, že na konci března shodil otravný plyn na vesnici Al-Latamina zhruba 24 kilometrů na jih od Chán Šajchúnu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na sociálních sítích se objevilo video s údajným chemickým útokem v IdlíbuVideo: Reuters

Britské noviny přetiskly fotografii, kterou zákonodárce Šihábí zveřejnil na Twitteru. Později už ale snímek na Šihábího profilu nebyl.

Syrský režim popírá, že by vedl chemický útok. Tvrdí, že smrtící jed se mohl uvolnit po bombardování skladů radikálních povstalců. Odborníci však toto vysvětlení odmítli s tím, že sarin nelze dlouhodobě uskladňovat. Britský list k tomu připsal, že je málo pravděpodobné, že by generál Hasúrí nevěděl, že při náletu shazuje chemikálie.

Britský deník The Daily Mail rovněž informoval o tom, že se v pondělí objevily nepotvrzené zprávy o úmrtí Hasúrího při pumovém útoku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám