Hlavní obsah

V bitvě o Rakku budou umírat civilisté. Islamisté drží v obřím vězení 300 tisíc rukojmí

– Rakka

Bojovníci Islámského státu se chystají na konečnou bitvu o Rakku, svou největší državu v Sýrii, která je de facto hlavním městem samozvaného chalífátu teroristů. Bitva to bude krvavá a budou v ní umírat civilisté. Teroristé totiž Rakku přeměnili v obří vězení a z 300 tisíc obyvatel si udělali živé štíty.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu v syrské Rakce

Článek

„Říkají lidem, že je to bitva proti islámu. Že na nás útočí všechny národy a prorok říká, že bychom měli být jednotní. Vyvíjejí na obyvatele psychický nátlak,“ cituje agentura AP Hussáma Ísu, jemuž se podařilo prchnout do Turecka.

Džihádisté se však zdaleka nespoléhají jen na psychický nátlak. Muže přinutili, aby chodili oděni v kalhotách z pytloviny a dlouhých košilích stejně jako bojovníci Islámského státu.

Teroristé navíc nad domy ve městě natáhli plachty tak, aby nebylo možné z dronů, letadel a satelitů vysledovat jejich pohyb. Rakkou přesto dennodenně otřásají nálety Američany vedené koalice.

Matoucí instrukce spojenců

Civilisté nevědí, kam se schovat. Spojenci sice shazují letáky, v nichž obyvatele před údery varují, podle agentury AP ale obsahují protichůdné instrukce.

Jednou tvrdí, že je bezpečnější okolí řeky Eufrat, jindy zas varují, že bude úder veden na čluny, které se po Eufratu plaví. Teroristé v nich totiž přepravují zbraně a střelivo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké jednotky v Sýrii se připravují na ofenzívu RakkyVideo: Reuters

V neděli ve městě propukla panika, když se z tlampačů na mešitě ozvalo varování, že nálety zničily nedalekou hráz, blíží se přívalová vlna a lidé se mají evakuovat. Islámský stát povolil tisícům lidí utéci do jím ovládaných oblastí venkova, donutil je ale nechat ve městě všechny věci. Posléze se ukázalo, že šlo o planý poplach.

Dostat se z města po vlastní ose je pro civilisty takřka nemožné. Kdo není chycen hlídkou Islámského státu, vystavuje se obrovskému riziku, že narazí na minu.

Jedinou možností je džihádisty uplatit. Ti si ale za vyvedení jednoho člověka účtují až tisíc dolarů, tedy okolo 25 tisíc korun. Civilisté navíc nemají vyhráno ani v případě, že se dostanou do oblasti ovládané syrskou armádou. Pokud nemají někoho, kdo se za ně zaručí, vracejí je vojáci podle agentury AP zpět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám