Hlavní obsah

Irácké vládní síly se přiblížily na tři kilometry k centru Mosulu

– Mosul

Irácké vládní síly v sobotu pronikly do západní části Mosulu, přestože bojovníci radikální organizace Islámský stát (IS) kladou tuhý odpor. S odvoláním na armádní zdroje o tom informovaly agentury AP a Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké vládní síly se přiblížily k centru Mosulu Video: Reuters

 
Článek

Podle generála Hišama Abdula Kadhima, jednotky rychlé reakce zcela ovládly oblast severně od letiště dobytého ve čtvrtek a začaly čistit domy ve čtvrti Tajaran. Islámský stát se brání, využívá především sniperů a nastražených náloží, které zpomalují postup.

„Protiteroristické jednotky policie postupují ve dvou směrech ke čtvrtím Vádí Hadžr a Maamún,” řekl jeden z jejich velitelů Abdal Vaháb Saadi z kopce nad bojištěm. „Naše jednotky vstoupily do těchto oblastí. Pokračují vyčišťovací operace,” dodal.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Irácté bezpečnostní síly v bojích o Mosul

Postup usnadnila podle armády bezpilotní letadla, která zasáhla desítky islamistů.

Další průnik jednotek na západ města umožní očekávané znovudobytí jihozápadního okraje Mosulu, protože to zlepší zásobování a spolupráci s vojáky ve východní části.

Proud uprchlíků sílí

V sobotu z jihozápadní části města odešlo asi tisíc lidí, většinou žen a dětí. Nastoupili do vojenských nákladních automobilů, které je dovezly do táborů jižně od města. Někteří uprchlíci ze čtvrti Maamún řekli, že jsou z Hamman Alílu, odkud byli před čtyřmi měsíci nuceni odejít do Mosulu, když se z jejich bydliště Islámský stát stáhl.

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Uprchlíci z mosulské čtvrti Maamún

V osvobozených domech viděl reportér Reuters i lidi ze Sámarry, které radikálové také donutili odejít .

OSN se obává, že z města může utéci až 400 000 lidí z aktuálního počtu 650 000 obyvatel. Jisté to však není, z východní části Mosulu odešlo méně lidí, než se čekalo. Vláda vyzývá lidi, aby raději zůstávali v domech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám