Hlavní obsah

S Trumpem přišla větší podpora, syrští povstalci dostali obrněná auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy vůbec poprvé dodala skupinám bojujícím proti radikálům v Sýrii obrněná auta. Oznámil to v úterý mluvčí těchto skupin, které si říkají Demokratické síly Sýrie (SDF). Podle mluvčího Talála Sila tato koalice pocítila ze strany USA větší podporu od výměny vlády ve Washingtonu.

Foto: Abdalrhman Ismail/File Photo, Reuters

Povstalečtí bojovníci v Sýrii. Ilustrační foto

Článek

SDF dostala obrněná auta a vozy určené k přemísťování bojovníků před čtyřmi pěti dny, řekl Silo. Server Conflict News informoval o dodávce kanadských vozidel Gurkha a vozů IAG Guardian, které vyrábí mezinárodní firma International Armored Group, jež má kanceláře v řadě zemí včetně USA a Spojených arabských emirátů.

„Ačkoli jich nebylo moc, je to důkaz ochoty k větší podpoře. Dříve jsme pomoc v takové formě neměli, mohli jsme dostat jen lehké zbraně a munici. Ze strany nového amerického vedení jsou to známky ochoty k nové pomoci pro naše jednotky,” řekl Silo.

SDF bojují proti radikálům z Islámského státu a vznikly v roce 2015 na popud USA. Mají až 25 tisíc členů, jejich hlavní složkou jsou kurdské milice YPG a stojí za nimi mezinárodní letecká koalice vedená Spojenými státy. SDF od loňska bojují proti IS v provincii Rakka, která je syrskou baštou Islámského státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám