Hlavní obsah

Asad vzkazuje Evropě: Nepodporujte teroristy a nechte řešení na nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Evropa může pomoci Sýrii jen tak, že přestane podporovat teroristy, zruší sankce a uzná, že o řešení situace v zemi mohou rozhodnout pouze sami Syřané. Delegaci poslanců Evropského parlamentu a zástupců ruského zákonodárného sboru to ve čtvrtek v Damašku řekl syrský prezident Bašár Asad, uvedla syrská státní agentura SANA.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Asad rovněž vyzval západní představitele, aby uznali, že teroristické útoky v jejich zemích jsou následkem špatné evropské politiky. Měli by se také zamyslet nad tím, zda jejich politické kroky jsou v zájmu obyvatel daných států, nebo jsou namířeny proti nim.

Syrská státní agentura nespecifikovala, jak Asad výrok o Evropě podporující teroristy myslel. Evropa teroristické skupiny jako Islámský stát nebo Fronta an-Nusra (nyní Džabhát Fatah aš-Šám) nepodporuje.
Asad však od chvíle, kdy se do konfliktu v Sýrii přimíchaly radikální organizace, vytrvale označuje veškerou opozici jako teroristy, ačkoliv nyní s většinou povstaleckých skupin uzavřel příměří. Je ovšem pravda, že Fronta an-Nusra figurovala také v různých povstaleckých koalicích po boku umírněnějších sil, a i umírněnější skupiny se dopouštěly zločinů, stejně jako syrská armáda.
Asad podle SANA v souvislosti s terorismem rovněž prohlásil, že je třeba vykořenit jeho ideologii. „Dodal, že k tomu, aby byla jakákoliv operace v boji proti terorismu úspěšná, je zapotřebí zlikvidovat wahhábistickou mentalitu,“ napsala syrská agentura.

Syrský autoritářský prezident naopak ocenil Rusko za to, že chrání nejen bezpečnost Syřanů, ale v konečném důsledku i bezpečnost Rusů a Evropanů. Zájmy Syřanů, Evropanů i Rusů se podle Asada shodují.

Moskva je hlavním Asadovým spojencem a do konfliktu se zapojila na straně syrské armády, Evropská unie se naopak postavila na stranu umírněné opozice.

Klid zbraní

V Sýrii by mělo od čtvrtečních 23 hodin začít platit příměří, které mezi protivládními povstalci a vládou Bašára Asada pomohlo dojednat Turecko a Rusko. Klid zbraní se ale nevztahuje na bojovníky Islámského státu, Frontu an-Nusra a podle povstalců ze Svobodné osvobozenecké armády ani na kurdské milice. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Muslim čte v koránu v saúdskoarabském Rijádu

Na další jednání, jejichž výsledkem by mělo být dosažení konečného míru, by se měly delegace výše zmíněných zemí sjet do kazašské Astany.  Pokud se skutečně podaří vyjednat mír, skončí válka, která si od roku 2011 vyžádala přes 300 tisíc lidských životů, vyhnala z domovů milióny lidí a zanechala v zemi v troskách.

Reklama

Související články

Počet tureckých obětí bojů v Sýrii stoupá

Další dva turečtí vojáci podlehli v pondělí zraněním, která utrpěli minulý týden při bojích o al-Báb, uvedla tisková agentura Dogan. Počet tureckých obětí bojů...

Výběr článků

Načítám