Hlavní obsah

Islámský stát znovu dobyl historickou Palmýru

• Aktualizováno

Devět měsíců poté, co je syrské vládní síly s pomocí ruského letectva vyhnaly, dobyli extremisté z Islámského státu (IS) znovu většinu starobylého města Palmýra. S odkazem na exilovou organizaci SOHR, která dění v zemi sleduje, to uvedl server BBC.

Foto: Russian Ministry of Defence/Handout, Reuters

Ruští pyrotechnici Palmýru a okolí na jaře odminovali.

Článek

Oddíly IS podle zpráv postoupily k Palmýře už v pátek a v sobotu se jim podařilo opět vstoupit do historického města. Syrská armáda na místo vysílá posily.

Radikálové drželi Palmýru a přilehlé pozůstatky starověkých památek deset měsíců, než je odtud letos v březnu vyhnala syrská armáda. Ruští pyrotechnici pak oblast odminovali a Rusové dokonce v tamním amfiteátru uspořádali koncert.

Z památek spadajících na seznam světového dědictví UNESCO toho ovšem moc nezbylo, protože je sunnitští radikálové systematicky ničili s pomocí těžké techniky a výbušnin. V ruiny proměnili 2000 let staré chrámy, oblouk i pohřební věže.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Palmyra

Na počátku tohoto týdne pak bojovníci Islámského státu zahájili nový útok a postupovali hned na několika frontách. Podle SOHR jen během pátku u Palmýry zabili 49 vládních vojáků.

Postup extremistů nezastavili ani spojenci pod vedením USA, kteří v pátek ohlásili zničení 168 palivových cisteren IS u Palmýry. Podle BBC se jednalo o dosud nejrozsáhlejší nálet svého druhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám