Hlavní obsah

V íránském zábavním parku děti zažijí ledasco, třeba procházku minovým polem

– Teherán

Íránci už druhým rokem provozují „zábavní“ park, v němž si děti od osmi do třinácti let ve vojenských uniformách a s maketami zbraní hrají na válku se Západem. Jako nepřátelé vystupují Američané a Izraelci. Děti čeká praktická i teoretická „příprava k boji“. Zaznívá ale kritika, že taková zábava připomíná vymývání mozků Islámským státem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dětští účastníci jsou cvičeni ve střelbě na cvičné pohyblivé i stojící cíle označené americkými a izraelskými vlajkami. Na konci se děti dozvědí, že nejdůležitější článek k dosažení vítězství je zapojení inteligence v boji proti nepříteli,“ řekl agentuře Radža News Hamíd Sádikí z organizace Kulturní dům Děti a budoucnost, která na aktivity v parku dohlíží.

Návštěvníci Parku revolučních dětí, jak se zábavní centrum v íránském městě Mašád oficiálně jmenuje, se nejprve rozdělí do dvou skupin. Pak procházejí po nejrůznějších stanovištích. Na některých se dozvídají informace o nepříteli, tedy zejména USA a Izraeli, nebo například o irácko-íránském konfliktu.

Kromě ideologického poučování však přicházejí také praktické ukázky. Íránští mládežníci se tak mohou těšit mimo jiné na procházku minovým polem či střelbu gumových projektilů na figurínu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Související téma

Kritici ale tvrdí, že si zábavní park příliš nezadá s dětskými výcvikovými tábory Islámského státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám