Hlavní obsah

Irácké speciální jednotky vstoupily do Mosulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl

Irácké speciální protiteroristické jednotky v pondělí pronikly do čtvrti Karama, první v Mosulu. Už ráno se přiblížily k městu na tři kilometry, když dobyly poslední obec na přístupu k městu od východu, uvedl brigádní generál Hajdar Fadhil. Další armádní jednotka 9. divize je pět kilometrů od města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké jednotky dobyly první oblast přímo v MosuluVideo: Reuters

 
Článek

„Vstoupili do Mosulu,“ řekl generál Wisam Aradži z protiteroristických sil agentuře Reuters. „Nyní bojují ve čtvrti Karama,“ dodal.

Síly postupují k městu ze tří stran. Severně od města se podařilo osvobodit pět vsí. „Vojáci z protiteroristických sil postupují velmi rychle. Řekl bych, že není už otázkou dnů, ale hodin, kdy začnou čistit Mosul od terorismu,“ řekl dopoledne Tálib Šagatí státní televizi Irakíja.

„Operace s cílem osvobodit levý břeh řeky v Mosulu začala,” uvedla armáda ve svém prohlášení. Řeka Tigris městem protéká ze severu na jih. Boj o druhé největší město označila televize za „bitvu cti“. Experti ale upozorňují, že boj ve městě bude extrémně složitý a bude se válčit o každou ulici.

Foto: Reuters

Irácký tank Abrmas jižně od Mosulu

Už za úsvitu se postup do vesnice Bazwaja podporovaný tanky Abrams pokoušeli zastavit sebevražední atentátníci. V jednu chvíli proti iráckým silám vyjelo humvee naplněné výbušninami, ale vojáci na ně zamířili palbu a zničili je. Postupu také napomáhají útoky iráckých a koaličních letadel.

Islámský stát se hroutí

Předsunuté jednotky však pronikly do města navzdory tomu, že se na jeho východním okraji rozmístilo na 40 bojovníků takzvaného Islámského státu (IS) s minomety a hlavní silnice od Irbílu je zablokována betonovými zátarasy

Podle CNN se dál hroutí správa města. [celá zpráva] Pět představitelů IS včetně šéfa věznic bylo v pondělí zastřeleno neznámými útočníky. IS už zabránil pokusu o vzpouru.[celá zpráva]

Foto: Reuters

Kouř nad mosulskou čtvrtí Karama

Ofenziva u Mosulu, která začala 17. října, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílí se na ní přes 25 000 iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic. Na 15 000 šíitských bojovníků se do bitvy o Mosul zapojilo v sobotu, k městu postupují od západu.

Spojené státy odhadují, že kdysi dvoumiliónový Mosul brání 3000 až 5000 bojovníků IS, kteří jsou uvnitř města, a dalších 2500 v jeho okolí. Odhaduje se, že asi 1000 z těchto lidí jsou cizinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám