Hlavní obsah

OSN: Islámský stát popravil u Mosulu za jediný den 232 civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Radikálové z Islámského státu zastřelili u Mosulu minulou středu 232 civilistů, uvedla OSN. Podle organizace také zajali 8000 rodin z okolních vesnic a přivedli je jako lidské štíty do města.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Příslušníci iráckých elitních jednotek na bojišti

Článek

„Máme zprávy o tom, že minulou středu zastřelili 232 civilistů,” řekla podle britského deníku The Independent mluvčí úřadu OSN pro lidská práva Ravina Shamdasani novinářům v Ženevě. Z toho 190 zastřelených bylo bývalými příslušníky iráckých bezpečnostních sil.

Podle mluvčí radikálové popravili ty, kteří se vzepřeli jejich příkazům. „Mnohé z těch, jež neposlechli, zastřelili na místě,” dodala.

Irácké šíitské milice jsou připraveny zaútočit proti pozicím radikálů z Islámského státu (IS) západně od Mosulu do několika hodin, maximálně dní. O Mosul se bojuje od 17. října a postupuje se k němu od severu, jihu a východu.

Turecko se může zapojit do bojů 

Šíitské složky lidových mobilizačních sil (PMF) nejsou nasazeny do boje o sunnitský Mosul, ale mají bojovat západně od něj. Jejich mluvčí Ahmad Asadí řekl, že ofenzíva západně od Mosulu začne „za několik dní nebo hodin”. Bude zaměřena na město Tall Afar a oblasti poblíž turecké hranice. Tam žije podle agentury Reuters komunita iráckých Turkmenů, takže lze očekávat reakci Ankary.

V Tall Afaru ale žili do roku 2014, kdy město obsadil IS, také šíité. Turecký ministr zahraniční Mevlüt Çavuşoglu ve středu řekl, že v případě útoku na Tall Afar Turecko zareaguje. Ankara má na severu Iráku své jednotky.

Přítomnost šíitů na bojišti vyvolává obavy z toho, že to vyprovokuje třenice mezi sunnity a šíity podobně jako za invaze, která začala v roce 2003. Šíité pomáhali irácké armádě osvobozovat jiná irácká města a podle některých informací se mstili na sunitském obyvatelstvu. OSN v červenci oznámila, že má seznam 640 sunnitských mužů a chlapců, jež milice zajaly ve Fallúdži.

Reklama

Výběr článků

Načítám