Hlavní obsah

Mosul je obklíčen ze tří stran, IS pokračuje ve výpadech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul/Bagdád
Aktualizováno

Výpady Islámského státu (IS) ofenzivu na Mosul nezastavily, i když jeho útoky kromě Kirkúku a Sindžáru zasáhly i město Rutbu. Irácké speciální protiteroristické síly za podpory náletů Američany vedené koalice během pondělí osvobodily další vesnice při postupu od křesťanského města Bartalla, které vyrvaly radikálům už minulý týden, uvedl list The Washington Post. Mosul je už obklíčen ze tří stran, oznámila AP.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Kolona humvee iráckých elitních protiteroristických sil u Mosulu

Článek

Po ranním ostřelování se Iráčanům podařilo prolomit obrannou linii a za zvuků vlasteneckých písní přes tvrdý odpor obránců vstoupili do vesnice Tub Zawa vzdálené jen devět kilometrů od Mosulu.

Do bojů se podle nedělního tvrzení tureckého premiéra Binali Yildirima zapojila i Ankara. Podle něj poskytly dělostřeleckou podporu na žádost kurdských pešmergů „turecká děla, houfnice a tanky.“ Irácké vedení operace to ale podle televize Al-Džazíra v pondělí odmítlo s tím, že Turecko není nijak zapojené do operace v provincii Ninive. [celá zpráva]

Bagdád to také odmítá; v roce 1920 Turecko vznášelo nároky i na Mosul a celou provincii Ninive, stejně jako na syrské Aleppo. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu ale oznámil, že od začátku bitvy už turecké síly zabily 17 bojovníků IS. Nasazena byla i turecká letadla F-16.

Američany vedená koalice podnikla v pondělí šest náletů, při kterých bylo zničeno devět pozic IS a 17 vozidel, několik tunelů, minometů a děl.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Dým stoupá po palbě iráckých sil na pozice IS u Tub Zawa.

Nálet na mešitu

Nálety ale kritizuje organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch, podle které byla při jednom z nich v pátek zřejmě zasažena ženská sekce šíitské mešity v Dakuku, přičemž zahynulo 13 osob. Podle HRW šlo o nálet, vzhledem k rozsahu škod i tomu, že svědci slyšeli letadla.

Foto: David Ryneš, Novinky

Mluvčí Američany vedené koalice John Dorrian ale popřel, že by na Dakuk útočila její letadla. Nelze však vyloučit, že místo bombardovaly irácké letouny. Irácký mluvčí Spojeného vojenského velitelství Jahja Rasúl potvrdil, že útok vyšetřují i Iráčané, ale odmítl se vyjádřit k výsledkům šetření.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Irácké elitní protiteroristické síly se připravují na útok u Mosulu

Výpad IS zasáhl i Rutbu

Islámský stát se snaží otupit ostří ofenzivy na Mosul protiútoky v jiných městech, často velmi vzdálených. V pátek pronikli jeho bojovníci do Kirkúku, kde zabili 46 lidí. [celá zpráva]

V pondělí zaútočili na Sindžár. [celá zpráva]

Druhým dnem také pokračovaly boje v Rutbě v provincii Anbár na západě země u syrsko-iráckých hranic.

Podle iráckého mluvčího Rasúla je situace pod kontrolou a radikálové do samotného města nepronikli. Agentura Amak blízká Islámskému státu ale zveřejnila záběry, na nichž jeho bojovníci útočí na vojenské posty severně od Rutby, a dodala, že několik skupin útočníků proniklo až do města za pomoci dvou sebevražedných atentátníků, kteří odpálili auta plná výbušnin.

Dorrian oznámil, že v Rutbě „irácké síly pokračují v útoku na nepřítele s leteckou podporou koalice“. Operace podle něj pokračuje.

Při několika explozích v irácké metropoli zahynulo v pondělí 11 lidí a dalších 35 osob utrpělo zranění, uvedla agentura AP. K útokům se nikdo nepřihlásil, podobné atentáty ale měli v minulosti na svědomí radikálové z IS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám