Hlavní obsah

Útok na Aleppo byl přerušen, Rusko nechá koridory otevřené ještě tři dny

– Aleppo • Aktualizováno

Syrská armáda, kterou v útoku na východní čtvrti Aleppa ovládané povstalci podporuje ruské letectvo, přerušila ve čtvrtek útočné akce. Současně byly otevřeny dva koridory, jimiž mají možnost odejít civilisté, ale i vzdorující povstalci. Ti však už dříve odchod vyloučili. Rusko oznámilo, že příměří prodlouží o další tři dny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdské jednotky vstoupily v Aleppu do oblastí ovládaných ISVideo: AP

 
Článek

Syrská média informovala o otevření koridorů ve čtvrti Bustan al-Kasr a poblíž silnice Castello na severu, kterou povstalci donedávna využívali jako zásobovací trasu. Státní televize podle agentury Reuters přinesla záběry zelených autobusů čekajících na uprchlíky.

Záměr přerušit ve čtvrtek na osm hodin útoky oznámilo už v pondělí Rusko, které pak navíc vyhlásilo klid zbraní v úterý. [celá zpráva]

Ve čtvrtek navíc Moskva uvedla, že lhůta bude prodloužena na 11 hodin a příměří bude v platnosti ještě tři následující dny.

Syrská armáda potvrdila dočasné jednostranné příměří ve středu a zopakovala, že nechá odejít nejen civilisty, ale i povstalce. „Zaručujeme bezpečný odchod, chopte se příležitosti a zachraňte své rodiny,“ rozhlašovaly v terénu armádní tlampače.

Rebelové ale odmítli složit zbraně a odejít s argumentem, že jde jen o psychologický nátlak a odchod by se rovnal kapitulaci. [celá zpráva]

Podle Reuters chystají povstalci nový průlom z obklíčení. Tvrdí, že armáda s podporou Rusů a Íránem podporovaných milicí se po úvodním postupu na předměstích zastavila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám