Hlavní obsah

Rusko podle NATO za dva týdny zahájí konečný boj o Aleppo

Ruské válečné lodě přesunují k Sýrii útočná letadla. Podle NATO posiluje Rusko své jednotky pro závěrečnou bitvu o Aleppo. Začít by mohla za dva týdny. Plavidla jsou nyní poblíž Norska, jehož armáda zveřejnila snímky pořízené hlídkovacím letadlem.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Snímek norského průzkumného letadla ukazuje ruskou letadlovou loď Admirál Kuzněcov v mezinárodních vodách nedaleko severního pobřeží Norska.

Článek

„Jde o největší nasazení od konce studené války, přesunují celou Severní flotilu a většinu Baltské flotily. Nebude to přátelská zastávka v přístavu. Za čtrnáct dní budeme svědky vystupňovaných útoků na Aleppo," citovala agentura Reuters nejmenovaného diplomata NATO.

Norská armáda zveřejnila snímky, na nichž je vidět flotila ruských válečných lodí plujících v mezinárodních vodách u Norska. Je mezi nimi jediná ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov a křižník Petr Veliký. Zachyceny byly u ostrova Andoya u severního Norska. Norské sdělovací prostředky oznámily, že Rusko informovalo norskou armádu, že válečné lodě jsou na cestě do Středozemního moře.

Ruská agentura TASS už v červenci oznámila, že Admirál Kuzněcov bude nasazen do operací v Sýrii v období od října do ledna. Má na ní být 15 bojových letounů Su-33 a MiG-29K a více než deset vrtulníků Ka-52K, Ka-27 a Ka-31.

Ruské letectvo bojuje v Sýrii po boku syrské armády. Na čtvrtek ohlásilo jedenáctihodinovou přestávku v náletech na východní Aleppo, které ovládají odpůrci Damašku. Francie chce usilovat o prodloužení příměří na několik dní; ruská armáda zatím prodloužila původně osmihodinový klid zbraní o tři hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám